Erzurum'un Konaklı Kayak Merkezinde 13-15 Ocak günleri yapılacak olan Alp Disiplini Birinci Etap Yarışmasına katılmak için İstanbul'dan gelen milli kayakçı Aslı Nemutlu, 12 Ocak 2012 günü Bayanlar Süper G pistinde antrenman yaparken kayağının ayağından çıkması sonucu hayatını kaybetti. Ölüm nedeni olarak genel beden travmasına bağlı beyin kanaması, boyun ve omurga kemiği kırıkları, kaburga kemiklerinin batması nedeniyle de oluşan akciğer yaralanması gösterilen Aslı Nemutlu'nun yaşamına neden olan kazayı aydınlatması için bilirkişi olarak Atatürk Üniversitesi Beden Eğitim ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Spor Sağlık Bilimleri Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Fatih Kıyıcı, atandı.

Bilirkişi Yrd.Doç.Dr. Fatih Kıyıcı, 23 Ocak günü savcılığa sunduğu raporunda, sosyal tesislerin sorumluluğunun Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünde, mekanik tesisler, kayak pistlerinin hazırlanması ve güvenlik sorumluluğunun Türkiye Kayak Federasyonu tarafından hizmet alımı yapılan Anadolu Kayak İşletmeleri ve Turizm Ticaret Ltd.'de olduğunu bildirdi. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı önceden hazırlanan bilirkişi raporunun yetersiz olduğunu dikkate alarak yeni bir bilirkişi atanmasına karar verdi. Türkiye Kayak Federasyonu Eğitim Kurulu Üyesi ve Atatürk Üniversitesi BESYO Spor Yönetim Bilimleri Anabilim Dalında görevli Yrd.Doç.Dr. Orcan Mızrak, dosyaya yeni bilirkişi olarak atandı. Kayak sporu ile ilgili birçok konuda makaleleri yayınlanan Yrd.Doç.Dr. Orcan Mızrak, olayın gerçekleştiği Konaklı'da inceleme yapıp, yeni bir rapor hazırlayacak.

"KAR PERDELERİNİN KORUYUCU SÜNGERLE KAPLANMAMIŞ OLMASI EKSİKLİKTİR"

Bir önceki bilirkişi Yrd.Doç.Dr. Fatih Kıyıcı, tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda ise şu görüşlere yer verilmişti:

"Ölen sporcunun kayağının çıkması bu kötü son için başlangıç olmuştur. Pistin genişliğinin 24.5 metre olmasından dolayı hızını alamaması ya da pistte düşmesi gerçekleşmemiş direk kar perdelerine çarpmıştır. Kar perdesinin üzerinde veya önünde herhangi bir önlem olmaması, çarpma anında ölse de kazazedeye ilk müdahale ve ambulansa götürülmesi için gerekli ekiplerin olmaması, ambulansın 20-25 dakika beklenerek Erzurum'dan gelmesi, normal bir kaza sonrasından bile kişinin sağlık sorununu ciddi şekilde etkileyecek ihmal ve eksikliktir. Kar perdeleri, pist güvenliği genişliğinin, eğimin, taş ve kayalardan arındırıldıktan sonra olması gerekir. Kar perdeleri bu şekilde kullanılamaz. Pist güvenliği olmadan kullanılmaya devam edecek ise faydadan çok zarar verecektir. Pistin kayarken sol kenarlarına 'A-net' denilen güvenlik ağlarının uygulanması ve sağlık ekiplerinin eksiksiz çalışmasını önermem akademik ve vicdani sorumluluğumdur. Suni kar yağdırılarak kullanılan pistin Jandarma olay yeri inceleme kayıtlarında 25.5 metre olarak gözüküyor. Oysa FIS'e göre pistin ortalama 30 metre genişliğinde olması gerek. Dünyada birçok kayak merkezinde bulunan rüzgara karşı pisti koruyan ve kar tutmaya yarayan tahta kar perdelerinin karlama makinelerinde olduğu gibi koruyucu süngerle kaplanmamış olmasını eksikliktir. Süngerle kaplanma ve ağ germe işinin bundan sonraki kazaların şiddetinin hafifletilmesi için mutlaka yapılmalı."



HP(KS/AAA)FOTOĞRAFLI)