Kentin çeşitli semtlerindeki kuyumculara müşteri gibi giden kişilerin, altın takıları inceledikleri sırada hırsızlık yapmaları üzerine İzmir Emniyet Müdürlüğü Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri çalışma başlattı. Kuyumculardaki güvenlik kemarası görüntülerini de inceleyen polis, hırsızlık olaylarını aynı gruba bağlı kişilerin yaptıklarını belirledi. Araştırmalarını bu yöne kaydıran ekipler, hırsızlık şebekeninin lideri ile elemanlarının kimliklerini tespit etti.

Polisin takibi sırasında, temel eğitimini almak için Samsun’daki askeri birliğine teslim olan şebeke lideri E.L.’nin buradan da telefonla elemanlarının faaliyetlerini takip ederek talimatlar verdiği saptandı. Şebeke elemanlarından bazılarının lidere gelir amaçlı hırsızlık yapmak için Samsun’a da gitmeyi planladıkları, ancak E.L.’nin usta birliği dağıtımında Çanakkale’ye gönderilmesi üzerine bu planlarından da vazgeçtikleri ortaya çıktı.

Şebekeye yönelik tüm çamlışmalarını tamamlayan polis, E.L.’nin dağıtım iznini geçirmek üzere İzmir’e gelmesiyle birlikte de eş zamanlı operasyon düzenledi.

Baskınlarda, lider E.L. ile biri üniversite öğrencisi G.E.Ç. olmak üzere 2 kadın üyenin de aralarında bulunduğu 16 kişi gözaltına alındı. Evdeki aramalarda polis, ruhsatsız 2 tabanca, pompalı tüfek ile çalıntı malzemeler ele geçirdi. Şüphelilerden 5’i ifadeleri alındıktan sonra savcının tamilatıyla serbest bırakıldı.

Bu arada polisin zanlılara yönelik takibi sırasında farklı zamanlarda bireysel hırsızlık yaptıkları sırada yakalanan 6 şebeke elemanının da halen tutuklu olarak Buca Cezaevi'nde bulunduğu öğrenildi.

AİLE GÖRÜNÜMÜNDE HIRSIZLIK

Gözaltındakilerin verdiği bilgilerle faaliyetleri deşifre olan şebekenin, İzmir, Konya, Denizli, Antalya, Manisa, Kocaeli'de 26 hırsızlık olayını gerçekleştirdikleri belirlendi. Şüphelilerin, 2 kadın üyeyle, sevgili görünümünde kuyumcuya alışveriş yapma bahanesiyle giderek çalışanları oyalayıp hırsızlık yaptıkları ya da gittikleri apartmanda dairelerin kapı kilit göbeklerini kırdıktan sonra hırsızlık yaptıkları saptandı. Şüphelilerin kendilerinden şüphelenilmesi durumunda ise kadın elemanlarla birbirlerine sarılarak dikkat çekmeden uzaklaştıkları ortaya çıktı. Hırsızlık anı görüntüleri de kuyumculardaki güvenlik kemaralarından tek tek tespit edildi.

Polisteki işlemleri tamamlanan 8 şüpheli, Bozyaka Emniyet Müdürlüğü’nden, yaşı küçük olan bir zanlı ise Çocuk Şube Müdürlüğü'nce Adliye'ye sevk edildi.

Bu arada geçen hafta karıştığı kavgada karnından yaralandığı için halen hastanede tedavi altında bulunan şebeke üyesi E.T.’nin de evraknın elden Adliye'ye gönderildiği bildirildi.




E.L.: Eyüp Laçin