Emekli bir astsubayın çocuğu olarak 'Seküler Müslüman: Laik Müslüman' bir aile ortamında büyüdüğünü belirten Rahip Koç, 11 yıl önce Hıristiyanlığı tercih ettiğini söyledi. Rahip Kerem Koç, Kanada'da 3 yıl ilahiyat eğitimi aldıktan sonra döndüğü Antalya'da, 3 yılı aşkın süredir Antalya Proteston Kilisesi'nde rahiplik yaptığını söyledi.

Rahip Koç, 29 yaşına kadar askerliğe ilişkin tüm tecil haklarını kullandığını ve vicdani ret yasasının çıkmasını beklediğini kaydetti. Rahip Kerem Koç, "Bugüne kadar devlete karşı gelmeden bu sorunun çözümü için bekledim. Fakat bunun mümkün olmayacağı ortaya çıkınca, silah altına alınmama 1 gün kala vicdani reddimi açıkladım" dedi.

Askerlik hizmetinin hiçbir bölümünde özgür bir vicdan ve iradeyle yer alamayacağını belirten Rahip Koç, özü itibariyle askerlik kurumuna karşı olmadığını söyledi. Fakat zorunlu askerlik hizmetinin kendisini ailesinden 15 ay gibi bir süre ayıracağını ve ibadet için ayırması gereken pazar gününün zorunlu askerlik hizmeti nedeniyle engelleneceğini belirten Rahip Koç, bu nedenlerle zorunlu askerlik hizmetini yerine getirmeyi reddettiğini söyledi.

Antalya Protestan Kilisesi Rahibi Koç, Genelkurmay Başkanlığı'na gönderdiği vicdani ret dilekçesinde, "Tüm militarist dayatmaları ve bunun bir sonucu olan bedenim üzerindeki egemenlik iddiasını reddediyorum" ifadesine yer verdi. Militarizm anlayışının egemen olduğu, kardeşin kardeşi öldürdüğü, ırk, din, dil düşmanlığı yapılan bir dünya görüşünü ve politikayı desteklemediğini açıklayan Rahip Koç, "Tanrının benzeyişinde yaratılmış insanların toprak, coğrafi bölge gibi kavramlardan daha önemli olduklarını ve barış içerisinde bir arada yaşamaları gerektiğine inanıyorum" dedi.

Zorunlu askerlik hizmeti yerine, dini inançlarıyla uyumlu olabilecek her türlü yurttaşlık görevini yerine getirmeye hazır olduğunu açıklayan Rahip Koç, dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:

"Bu nedenle ailevi, dini ve vicdani özgürlüğümü kısıtlamadan yapabileceğim bir kamu hizmeti talep ediyorum. Firar etmiyorum ve kaçmıyorum. Yalnızca silahlı bir hizmeti yerine getirmeyi reddediyorum."



EB(SU/İD)