Hava sıcaklığının çoğu zaman 40 dereceyi aştığı Antalya'da, üstü kapalı, yanları açık ahırlarda tutulan ineklerin serinletilmesi amacıyla su püskürten fanlar kullanılıyor. Bu fanlar sayesinde, 40 dereceyi aşan ortam sıcaklığı 30 dereceye kadar düşürülüyor. Genellikle restoran ve kafelerin açık alanlarında kullanılan serinletme sistemi sayesinde, ineklerin süt verimlerinin korunması amaçlanıyor.

Antalya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Metin Yaraşçı, 132 bin kayıtlı büyükbaş hayvanın olduğu kentte, sağımlık yaklaşık 65 bin inekten günlük 1000 ton civarında süt elde edildiğini söyledi. Yaz aylarında ineklerin de insanlar gibi sıcak havadan olumsuz etkilenip strese girdiğini kaydeden Yaraşçı, aşırı sıcakta yem tüketimi azalan ve aşırı terleme nedeniyle enerji kaybı yaşayıp strese giren ineklerde süt veriminin yüzde 10 oranında düştüğünü anlattı. Yaraşçı, ineklerin sıcak havadan dolayı strese girmesini engellemek amacıyla Antalya'daki bazı çiftlikteki ahırlarda fan ve su püskürtme yöntemiyle çalışan serinletme sistemi kurulduğunu söyledi.

Antalya'daki bir çiftliğin müdürü olarak görev yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Yusuf Çoban da sıcak havada tükettiği yem miktarı azalan, ayrıca vücut ısısını dengede tutabilmek için aşırı derecede terleyerek enerji kaybına uğrayan ineklerin yaz aylarında strese girdiğini belirtti. Çoban, kurdukları serinletme sistemiyle ineklerin strese girmesini engelleyip süt üretimindeki kaybı en aza düşürdüklerini dile getirdi. Çoban, şunları kaydetti:

"Çiftliğimizde 1700 büyükbaş hayvan var. Hayvanların yaz aylarında sıcak havadan zarar görmesini engellemek için serinletme sistemi kurduk. Ahıra taktığımız fanlar sürekli çalışıyor. Su püskürtme sistemi de 30 saniyede bir devreye giriyor. Dışarıda hava sıcaklığı 40 derece civarındayken, ahırda hava sıcaklığını 30 dereceye sabitliyoruz. Bu yöntemle hayvanların strese girmesini ve süt üretimindeki düşüşü en aza indiriyoruz."