Denizli Devlet Hastanesi psikiyatri uzmanı Dr. Taner Değirmenci, aşırı sıcak havanın beden sağlığı üzerinde olduğu kadar ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkilerinin bulunduğunu insanı sinirli yaptığını söyledi. Dr. Değirmenci, sıcak havaların psikiyatrik hastalığı olmayanlarda öfke, acelecilik, tahammülsüzlük, karamsarlık, bıkkınlık, isteksizlik, yorgunluk, uyku bozukluğu ve refleks zayıflığı gibi durumlara sebep olurken, psikiyatrik hastalığı olanlarda ise belirtileri daha da arttırarak yaşamı çekilmez hale getirdiğini vurguladı. Sıcakların paniğe yol açabileceğini kaydeden Dr. Değirmenci, şöyle dedi:

"Yaz aylarında sıcaklar, panik ve endişe gibi sorunlara yol açabilir. Yeterince su alınmazsa vücuttaki elektrolit dengesi bozulduğu için bir süre sonra halsizlik, bitkinlik ve isteksizlik gibi depresyon belirtileri yapabilir. Bu bireylerde özellikle çalışma motivasyonunda da azalma gözlenebilir. Sıcak ve güneş ışığı ile uzun temas, coşkulu olan kişileri daha da coşkulu kılıp işi bırakma, yeni iş kurma, boşanma, intikam alma gibi konularda sağlıklı karar vermeyi zorlaştırabilir, radikal kararlar almaya yol açabilir."

"ÖFKE KONTROLÜ YAPILMALI"

Aşırı sıcak ve nemli havalarda zorunlu kalmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiğini söyleyen Dr. Taner Değirmenci, şöyle devam etti:

"Bol sıvı, özellikle elektrolit ve mineral içeriği olan sıvı gıdalar tüketilmeli. Sık sık meyve sebze ağırlıklı beslenilmeli, ağır yiyeceklerden kaçınılmalı, alkolden uzak kalınmalı, aşırı fiziksel aktivitede bulunulmamalı, pamuklu ince rahat sentetik olmayan giysiler tercih edilmelidir. Ayrıca sık sık duş alınmalı, öfke kontrol edilmeye çalışılmalı, ani kararlar vermekten kaçınılmalıdır."



ONB(AÖ/İD)