Develi Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Münir Zent, arıların bahar ayında çok iyi ve güçlü durumda olduğunu fakat yaklaşık 1 aydan bu yana sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde olmasının arıların yaşam düzenini olumsuz olarak değiştirdiğini söyledi. Haziran ayının  arıların bal yapma dönemi olduğunu hatırlatan Münir Zent, peteklerin boş kalmasından endişe duyduklarını belirterek şunları söyledi:

''Arıların bu aylarda bal yapması gerekirken, petekler maalesef boş. Arıların Erciyes eteklerinde bal yapamamasının sebebi; aşırı şıcaklardan dolayı buradalarda bulunan bitki ve çiçek türlerinin vaktinden önce kuruması. Özellikle arıların bal yapımında tercih ettiği keven bitkisinin çiçekleri kısa sürede kurudu. Arılan konacak çiçek bulamayınca da petekler boş kalıyor. Keven çiçeği olmayınca da bal olmuyor.''

Hava sıcaklığının fazla olmasının kovanlardaki petekleri erittiğini de belirten Münir Zent ''Arılarımızı Muğla'ya çam balı yapması için götürmeyi düşünüyoruz. Ama o bölgede de hava sıcaklığı çok fazla. Hava sıcaklığı düşmezse bal üretimi bu yıl çok azalır. bunun sonucunda da bal fiyatları çok artar'' diye konuştu.



FÇ(OE/İD)