Azdavay'ın Devrekani Çayı üzerinde kurulu olan, Merkez ve Karşıyaka mahallelerini birleştiren tarihi Aşıklar Köprüsü, yöre halkıyla birlikte ilçeye gelen turistlerin de ilgi odağı oluyor. Asırlar önce kurulduğu tahmin edilen köprü, son olarak geçen yıllarda Azdavay Belediyesi tarafından restore edildi.

Yıllar önce, iki genç aşığın ailelerini ikna etmek için intihar amacıyla çıktığı, ardından da evlendiği anlatılan Aşıklar Köprüsü, günümüzde de yöre halkı ile ilçeye gelenlerin ilgisini çekiyor. İlçede yaşayan çiftlerin uğrak yeri olan köprüde birçok genç sevdiğine evlenme teklif etti. Günlük yöresel kıyafetleriyle dikkat çeken Azdavaylı gençlerin sevdiğine aşkını ilan ettiği köprünün sevgililere uğur getirdiğine de inanılıyor.

Azdavay’da yaşayan Gülizar ve Muhammet Gözüpek çifti de tarihi köprünün müdavimleri arasında yer alıyor. Yıllar önce eşinin tarihi köprüde kendisine evlenme teklifinde bulunduğunu belirten Gülizar Gözüpek, "Yöre halkının inanışına göre, uzun yıllar önce birbirlerini çok seven iki genç, ailelerinin karşı çıkması nedeniyle bir türlü evlenemiyor. Daha sonra iki sevgili bu köprü üzerine gelerek intihar etmek istiyorlar. Olayı duyan aileler ise hemen köprüye gelerek gençleri bu kararlarından vazgeçirmeye çalışıyor. Daha sonra ailelerin onayını alan gençler de evlenerek çok mutlu bir hayat sürüyorlar. Bu olayla birlikte bu köprü Aşıklar Köprüsü adını alıyor. O günden bu yana bu köprü üzerinde yüzlerce çift birbirlerine evlenme teklifinde bulundu. Benim eşim de evlenme teklifini bana bu köprüde yapmıştı" dedi.

Azdavay'a özgü doğal güzelliklerin sembolü haline gelen Aşıklar Köprüsü’nü görmek için özellikle yaz aylarında çok sayıda kişi ilçeye geliyor.



EP(AY/CK)