Kars Halk Eğitim Müdürlüğü Konferans salonunda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan 'Doğumunun 162'nci yılında Aşık Şenlik' programına, Aşık Şenlik Kültür ve Yaşatma Derneği Başkanı Aşık Günay Yıldız, Sultan Aydın, Kemal Alin, Kafkas Üniversitesi Araştırma Görevlisi Cengiz Gökçen, Aşık Şenlik’in torunu Yılmaz Şenlikoğlu ile Karslı 13 halk ozanı katıldı.

Programın amacı ve Aşık Şenlik’in bıraktığı aşıklık geleneği ile konuşmak için kürsüye çıkan Kars Halk Ozanları Aşık Şenlik Kültür ve Yaşatma Derneği Başkanı Aşık Günay Yıldız, protokol üyelerine ayrılan koltukların tamamının boş olduğunu görünce sitemde bulundu. Bir şairin “Ata toprağından ilham almasak/ Zaman ağaç gibi kurutur bizi/ Bugün dedeleri, babaları ya da salmasak/ Sabahta torunlar unutur bizi" dizeleriyle sözlerine başlayan Aşık Günay Yıldız, bunu neden söylediğini şöyle açıkladı:

“Sizlerin babası, dedesi. Bizim babamız, dedemiz bir ömür boyu Aşık Şenlik meclislerinde Aşık Şenlik dinlemiş. Biz arkadaşlarımızla birlikte bu organizasyon düzenlemek için iki aydır çaba harcıyoruz. Niye yaptık? Kars aşığı ile tanınır. Bu kültür yaşamalıdır. Bazı protokol insanları bir yerde kürsüye çıktıklarında ilk önce kültürden söz ederler. ‘Kars’ın kültürü budur, aşığı budur’ derler. Ben de protokole ayrılan boş koltuklara bakarak, 'İşte protokol de budur', diyorum. Protokol üyelerine davetiye gönderdik. Hepsi programa katılacağını söyledi. Beni asmayacak, kesmeyecekler. Ben burada bir kültürü yaşatmaya çalışıyorum. Bu kültür yaşamalıdır. Aşık şenlik yaşarsa bu aşıkların hepsi de yaşar."

Gürcistanlı aşık Latife Çeşmeli, Azerbaycanlı aşık Gülara Azaflı, İran'ın Tebriz kentinden gelen Şekip Yadullah, Karslı aşıklar Günay Yıldız, Emrah Neroğlu, İlgar Çiftçioğlu, Ensar Şahbazoğlu, Orhan Karadağoğlu, Bilal Esrarı, Sefer Akyüzoğlu, İrfan Kurak, Cemal Kanbay, Ömer Dumanoğlu, Yüksel Yakupoğlu ve Erol Ergüloğlu'nun koro eşliğinde "Hoşgeldiniz" değişiyle start alan etkinlik, daha sonra aşıkların tekli ve ikili değişleriyle devam etti.

Aşık Şenlik'in eserlerinin halen yoğunlukla seslendirildiği Kafkas ülkeleri Azerbaycan, Gürcistan ve İran'dan gelen aşıkların sahne performansı büyük alkış topladı. Salonu dolduran kalabalık aşıklara yoğun ilgi gösterdi.