Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) tarafından Antalya Concorde De Luxe Resort Otel'de düzenlenen 'Uluslararası Kadın ve Medya Sempozyumu'nda 'Medyada Kadın Algısı' adlı ilk oturumun moderatörlüğünü Doğan TV Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ yaptı. Arzuhan Doğan Yalçındağ kadın- erkek eşitsizliği konusunun yalnızca Türkiye'de değil, tüm dünyada hala önemli bir sorun olmaya devam ettiğini vurguladı. Daha adil ve iyi bir dünyada yaşayabilmek için kadınların da her alanda, sosyal, ekonomik, sanat ve bilimde erkeklerle eşit ölçüde katılımının sağlanabilmesinin insanlığın en önemli sorunlarının başında geldiğini kaydeden Arzuhan Doğan Yalçındağ, kadının bazı alanlarda, belli pozisyonlarda daha fazla yer alması gerektiğini söyledi.

DÜNYAYI MEDYAYLA KAVRIYORUZ

Panelin ilk konuşmacısı olan TBMM Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinde Medyanın Rolü Alt Komisyonu Başkanı ve Akdeniz İçin Birlik Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı Doç.Dr. Zeynep Karahan Uslu ise günümüz dünyasında anahtar kavramın 'değişim' olduğuna işaret ederek, her değişimi tetiklemenin temel unsurunun ise algılanma ve algılatma olduğuna değindi. Şanlıurfa Milletvekili Doç.Dr. Uslu, "Ortalama bir Türkiyeli dünyayı nasıl algılıyor diye baktığımızda günde 4-5 saatinde televizyon izliyor, 1 saatten fazla internette vakit geçiriyoruz. Dolayısıyla biz dünyayı kavrama biçimimizi, anlayışımızı medyadan alıyoruz" dedi.

'DIŞ SES' BİLE ERKEK SESİ

Türkiye'de medya üzerine yapılan araştırmalarda kadın-erkek eşitsizliğinin kadın aleyhine olduğunun görüldüğünü belirten Doç.Dr. Uslu, TV programlarında konuyu anlatmak için kullanılan 'dış ses' için dahi hep erkek sesinin kullanıldığından yakındı. Doç.Dr. Uslu, "Dizilerde yansıtılanlar Türkiye gerçeğiyle paralel değil. En çok izlenen 8 diziye baktığımızda, Türkiye'de kadın çalışan sayısı erkeklere 1'e 2 oranında olmasına rağmen, dizilerde 1'e 9. Türkiye gerçeğiyle dizilerin arasındaki makas bu kadar açık" dedi.

ABD'DE DURUM

ABD'den internette bir platform olan Woman in Media and News'ten Jennifer L. Pozner ise panel moderatörü Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın, "Türkiye ile ABD'yi kıyasladığınızda kadının medyada algılanması konusunda ortak nokta belirleyebilir misiniz?" sorusu üzerine, ABD'deki kadın politikacıların haberlerde yer almasına ilişkin bazı örnekler verdi. Pozner, kongre üyesi iki kadın parlamenterin bir çalışmasıyla ilgili Washington Post gibi ciddi bir gazetede dahi önce kadınların kıyafetlerinden ve saç stillerinden söz edildiğinden şikayet etti.

OBAMA'NIN PANTOLON BEDENİ

İzleyicilere ABD Başkanı Barack Obama'nın pantolon bedenini bilip bilmediklerini soran Pozner, olumlu yanıt alamayınca, ABD'de de Baracak Obama'nın kıyafetinin ve göbeğinin haber konusu olmadığını, ancak kadın politikacıların giyimleri, saç stilleri ve vücut olçülerinin habere konu edilebildiğini belirtti. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile ilgili haber ve makalelerde de onun politikadaki başarısından çok görünümüyle ilgili değerlendirmelere yer verildiğini aktaran Pozner, "Haber medyası kadın politikacıları öyle bir şekilde ele alıyor ki, liderlikleriyle ilgili kısımları pek fazla aktarmıyor. Belli makamlara gelen kadınları 'first lady' olarak ele alıp, liderlik fonksiyonlarını ikinci planda ele alıyor" diye konuştu.

STAR GAZETESİ GENEL YAYIN YÖNETMENİ KARAALİOĞLU

Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu, Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın, "Türkiye'de ciddi bir kadın sorunu, cinsel eşitsizlik sorunu olduğunu düşünebiliyor musunuz? Bu konuya yayınlarınızda ne kadar yer verebiliyorsunuz? Gazetelerde hiç bir kadın genel yayın yönetmeni olmamasını, köşe yazarlarının yalnızca yüzde 12'sinin kadın olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusu üzerine, kadın- erkek eşitsizliği, kadına bakış açısı, kadın algısı, kadının cinsellik objesi olması ve kadının dezavantajlı hali gibi konuların, medyanın öncelikli konularından biri olduğunu söyledi. Karaalioğlu, "Kabul etmek lazım, kadın konusu en sorunlu alanlardan biri. Sorunlu olma hali medyanın yarattığı bir durum değil. Zaten kadın medyaya haber malzemesi olarak geldiğinde sorunlu olarak gelmiş oluyor" diye konuştu.