Doç.Dr. Suat Ateşlier başkanlığında yürütülen ve Temmuz ayında başlatılan Alabanda 2012 yılı kazı çalışmaları, 20 Aralık'ta tamamlandı. Aydın’ın Çine İlçesi Doğanyurt Köyü’nde bulunan Alabanda Antik Kenti’nde yaklaşık 6 ay devam eden kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Doç.Dr. Ateşlier, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sağladığı 220 bin lira ödenekle, arkeoloji, sanat tarihi ve tarih bölümü öğrencilerinden oluşan 40 kişilik ekiple çalışmaların yürütüldüğünü söyledi. Doç. Dr. Ateşlier, şöyle dedi:

"2012 yılı Alabanda kazısı, temmuz ayında antik kent genelinde temizlik ve çevre düzenleme çalışmalarıyla başladı. Anadolu’nun en iyi korunmuş tapınaklarından birisi olan Zeus Tapınağı’nda ve dünyanın en ünlü antik mimarı Hermogenes’in okulundan yetişen mimarların yapmış olduğu Apollon Tapınağı’ndaki kazı çalışmalarıyla devam etti."

ARTEMİS HEYKEL BAŞI

Kazıdaki buluntular hakkında değerlendirme yapan Doç.Dr. Ateşlier, Apollon Tapınağı’ndaki kazılarda, Bizans dönemine ait surlar, tapınağın çevre duvarları ve kemerli kapı girişi bulunduğunu söyledi. Doç.Dr. Suat Ateşlier, şöyle devam etti:

"Ayrıca bölgede Hıristiyanlığın yayılmasıyla, zamanla kiliseye dönüştürülen Apollon Tapınağı içinde yer alan ve batı Anadolu’nun en büyük vaftizhanelerinden birisini oluşturan mermer vaftizhanede kazı ekibinde yer alan Amerikalı sanat tarihi uzmanları çalışmalar gerçekleştirdi. Yine Apollon Tapınağı sektöründeki kazı çalışmalarında M.Ö. 4'üncü Yüzyıl'ın ortalarına tarihlenen ve benzerine çok az rastlanan kalitede ve güzellikte mermer tanrıça başı bulundu. Tanrı Apollon’un kardeşi tanrıça Artemis’in başı olduğu düşünülen mermer heykel Aydın Arkeoloji Müzesine taşınmış ve yakında sergilenecek."

TANRIÇA ROMA’YA AİT BÜYÜK TAPINAK

Doç.Dr. Ateşlier, ayrıca Zeus Tapınağı’nda yapılan kazılar sonunda, tapınağa ait olan ve oldukça iyi korunmuş durumdaki gnays sütun tamburlarının yerlerine yerleştirildiğini söyledi. Zeus tapınağının 2 bin 300 yıl önceki haline dönüştürüldüğünü söyleyen Ateşlier, şöyle konuştu:

"Ziyaretçilerin gezmesi ve eski dönem tapınaklarının nasıl olduğunu görmesi için düzenlemeler yapıldı. Sakarya Üniversitesi Jeofizik bölümünden Yrd.Doç.Dr. Can Karavul ve öğrencileri, antik kentin içinde jeofizik taramalar yaparak toprak altındaki yapıların planlarını çıkardı. Yapılan jeofizik çalışmalarıyla daha önceden yeri bilinmeyen fakat antik metinlerde ismi sık sık geçen tanrıça Roma’ya ait büyük bir tapınağın yeri saptandı. Gelecek yıl bu tapınakta da kazılara başlanacak. Kazılarda kentin en önemli yapılarından Agora alanında da çalışmalar yapılmış 200 yıllık dükkanlar açığa çıkarıldı."

2013’TE 7 AY

Önümüzdeki Haziran ayında tekrar başlatılacak kazı çalışmaların 7 ay devam etmesini planladıklarını belirten Doç.Dr. Suat Ateşlier, "Gelecek yıl çalışmaların önemli bir bölümü çok iyi korunmuş tiyatronun restorasyonuyla devam edecek. Yapılacak tiyatro restorasyonu 3 yıl içinde bitirilerek Çine ve Aydın turizmine katkı sağlanmasını hedefliyoruz" dedi.



CU(AÖ/İD)