Kültür ve Turizm Bakanlığı özel izniyle düzenlenen törende konuşan Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Bilal Söğüt, Muğla ve Denizli'deki üniversitelerin arkeoloji bölümlerinden 2011-2012 eğitim ve öğretim yılında 133 öğrencinin mezun olduğunu söyledi. Kazı Başkanı Doç. Dr. Söğüt “Arkeoloji biliminde kazıyor, buluyor, restore ediyor ve kullanıyoruz. Türkiye’de arkeoloji bilimi çok iyi bir yolda ilerliyor. Diğer bilimlerle ortaklaşa çalışarak ekip ruhu içinde kültürel değerleri gün yüzüne çıkarıyoruz. Yaşanan bu süreç, Türkiye'de tarihi eserleri koruyarak kullanma bilincinin de geliştiğinin bir göstergesidir. Mezuniyet coşkusunu da bu alana taşımak istedik. Tüm öğrencilerime hayatları boyunca başarılar dilerim” dedi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, tarihin ve kültürün önemine dikkat çekerek mezuniyet töreninin antik bir mekanda yapılmasının arkeolojinin ruhuna uygun olduğunu kaydetti.

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Türkiye’de ilk kez arkeoloji bölümü öğrencilerinin kazı yaptığı yerde mezuniyet sevinci yaşadıklarını belirterek tarihi bir ana tanıklık ettiklerini söyledi.

Rektör Prof. Dr. Bağcı “Arkeoloji bölümü öğrencileri kazı yaptığı alanda mezun oldular. Eğitim hayatlarının büyük kısmını geçirdikleri bu alan onlar için çok önemli. Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan özen izinle burada mezuniyet töreni yaptık. Tören alanında ses sistemi kullanmadık. Bu bölge yıllardır yabancılar tarafından kazılıyordu. Şimdi kendi tarihimize kendimiz sahip çıkıyoruz. Burası yaşayan antik bir bölge, bu bölgeyi geleceğe taşıyacağız” dedi.

Konuşmların ardından Muğla Vali Yardımcısı Ahmet Ali Barış, Yatağan Kaymakamı Hasan Tanrıseven, CHP’li Yatağan Belediye Başkanı Haşmet Işık, Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar ve iki üniversitenin öğretim üyeleri öğrencilere diplomalarını dağıttı.

Törende, Ahi Sinan Folklor Araştırma Derneği üyeleri tarafından folklor gösterileri, Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğrencileri tarafından “Marsyas’ın Dramı' adlı tiyatro oyunu sahnelendi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrencileri de katılımcılara müzik dinletisi sundu. Tören, öğrencilerin keplerini havaya fırlatarak, mezunuyet sevincini yaşamasıyla sona erdi.

Muğla’nın Yatağan İlçesi, Eskihisar Köyü’ndeki Stratonikeia Antik Kenti’nde, Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilal Söğüt başkanlığında 4 yıldır süren kazılarda 2000 yıllık tarih gün ışığına çıkarılıyor.