Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, partisinin Hatay il kongresine katılmak üzere geldiği Antakya'da Hatay Valisi Celalettin Lekesiz ve Antakya Belediye Başkanı Lütfi Savaş'ı makamında ziyaret etti. Bülent Arınç, bir gazetecinin Leyla Zana'nın terör olaylarında akan kanın durdurulması için önerilerde bulunurken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için 'Ben onun bu işi çözeceğine inanıyorum. Buna dair umudumu da, inancımı da asla yitirmedim. Yitirmek de istemiyorum' sözlerini nasıl değerlendirdiğini sordu. Arınç, bunun üzerine şunları söyledi:

"Sayın Zana değerli bir politikacı. O cezaevinde yıllarca yattı. Neyin ne olacağını iyi bilen biri. O artık bu ülkede kan akmasını istemiyor. Keşke herkes onun gibi düşünse ve bu ülkede kan akmasının durmasını istese. Ben bu konuda kendisini takdir ediyorum. Belki bu açıklamalarından dolayı kendisine karşı cephe alanlar olur, tepki de alabilir. Ama gerçekleri konuşmakta. Biz hükümet olarak her zaman kan akmasına karşıyız. Bu ülkeyi karıştırmak isteyen çıkarcılar olabilir, iktidar ve muhalefet olarak buna izin vermememiz lazım."

"SURİYE'DE ŞİDDET ACİLEN DURMALI"

Suriye'deki iç karışıklıkları da değerlendiren Arınç, bu ülkede şiddetin ve akan kanın durmasını acilen istediklerini belirtti. İç karışıklıklar nedeniyle ülkelerini terk eden 30 bine yakın Suriyelinin Türkiye'de barındığını, bugüne kadar Türkiye hükümeti olarak 170 milyon liraya yakın harcama yaptığını kaydeden Arınç şunları söyledi:

"Türkiye'de sığınmacı olarak bulunan herkese insani amaçla kucağımızı açtık. Sadece bu insanlar mağdur olmasınlar, can ve mal güvenlikleri ve hayat güvenlikleri sağlanabilsin. Bütün amacımız Suriye'de şiddetin durması, kan akmasının durması ve önlenmesidir. Orada da demokratik bir ilerleme ümit ediyoruz. Son gelişmeler biliyorsunuz Suriye'de o kadar kritik bir noktaya geldi ki, Birleşmiş Milletler gözlemcilerinin faaliyetlerini bile askıya aldılar. Daha önceleri yine bir kandil gecesinde 300'den fazla Suriye yurttaşının hayatını kaybettiğini biliyorduk. Dün akşam da Miraç Kandili'nde belli bölgelerde hayatını kaybeden insanlar var. Bu bizi fevkalade üzüyor. Suriye'de olan şiddet olayları fevkalade üzüyor. Suriye'nin kendi iç meselesini kendi iç dinamikleriyle çözecektir. Silahların patladığı, bombaların yayıldığı, şehirlerin muhasara altına alınıp hedef gözetilmeksizin her tarafın bombalandığı bir yerde ilk yapılacak şey, şiddetin ve silahların durması ve susmasıdır."

Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, Arınç'a Hatay kamışından yapılmış ney hediye etti. Neyi alıp, inceleyen Arınç "Neyin de çok çeşitleri var. Mesela 'kız neyi' diye bir ney var. Duydunuz mu? Bu ondan olmasın sakın" diye espri yaptı. Arınç daha sonra Cumhuriyet Mahallesi'nde Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün yeni hizmet binasını hizmete açtı.



ME(OA/İD)