Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Milli Saraylar Koleksiyonları Müzesi'nde düzenlenen Derin Tarih dergisi tanıtım toplantısı sonrası gazetecilerin Suriye'deki gelişmelerle ilgili sorularını yanıtladı.


"BÜYÜK BİR DEVLETİN SÖYLEYECEĞİ SÖZ BUDUR "


Başbakan Yardımcısı Arınç'a, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye ile ilgili açıklamaları soruldu. Arınç, Başbakan Erdoğan'ın 'Başka ülkeler uluslararası siyasette ne yaptılarsa tabii ki Türkiye de onu yapacaktır ' sözleriyle ilgili olarak şunları söyledi:


"Başbakanımızın bu beyanatı üzerine benim ayrıca birşey söylememe gerek yok. Ama şunu ifade edeyim, Başbakanımız Çin'de olsa bile Suriye konusuyla an be an ilgileniyor. Hatta biliyorsunuz Sayın Dışişleri Bakanımız seyahat devam ediyor olmasına rağmen, sabah saatlerinde Türkiye'ye geldi. Sayın Başbakanımız da ifade ettiler. Suriye'de yaşanan olaylar Türkiye açısından her bakımdan önemlidir. Dolayısıyla bütün imkanlarımızı kullanarak, bütün dünyayla temas halinde bulunarak Suriye konusunda bir çözüm bulunmasından yanayız. 'Herşey düşünülebilir' dendiği zaman esasen büyük bir devletin söyleyeceği söz budur.Bütün imkanları bütün şartları bütün olumsuzlukları birlikte düşünmek suretiyle mutlaka halledilmesi gerektiğine hepimiz inanıyoruz."


Arınç, bir tampon bölgeden bahsedilip bahsedilmediği sorusunu ise, "Bu konuyla ilgili bütün ihtimaller değerlendiriliyor ve gerekirse herşey yapılacak denilince artık bunu tek tek saymaya gerek yok " diyerek yanıtladı.


"15 BİN KİŞİ CİVARINDA BİR TAHLİYE SÖZKONUSU OLACAK"


TBMM'den geçen Denetimli Serbestlik yasasıyla ilgili de konuşan Arınç, " Bu kanun Sayın Cumhurbaşkanı tarafından imzalandı mı bilmiyorum ama imzalanır imzalanmaz bütün hükümlülerin yani açık ve yarı açık cezaevinde son bir yılı kalmış olanların bir de sanıyorum hastalıkları sebebiyle belli yaşta da olan kişilerin tahliyeleri gerçekleşecek. Belki şimdiden dosyaları incelenmiştir. Sanıyorum resmi gazetede yayınlanır yayınlanmaz 15 bin kişi civarında bir tahliye sözkonusu olacak " dedi.


İran'ın nükleer faaliyetleriyle ilgili müzakerelerin İstanbul'da yapılması konusuna da değinen Arınç, "Bu konu hakkında söyleyeceğim tek şey şudur. Yer konusunda mutabakat sağlandı ve teyit edildiyse bu önemli toplantıya İstanbul ev sahipliği yapacaktır. Sanıyorum ki katılacak olan ülkelerin, İran'daki nükleer gelişmeler konusunda son durumu gözden geçirmesi gerekir " diye konuştu.


PÇK-ÖA (MK) (FOTOĞRAF)