Seçim bölgesi olan Bursa gezisi sürdüren Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Tophane’de bulunan Osmanlı Devleti’nin kurucuları Osman Bey ve Orhan Gazi’nin türbelerini ziyaret ederek, buradaki vatandaşlarla sohbet etti. Öğle namazını Ulu Camii’nde kılan Arınç, daha sonra Ankara’da yayınlanan Başkent Gazetesinin sahibi Ali Pala’yı Çınarönü Mahallesindeki oğlunun evinde ziyaret etti. Bir hafta önce geçirdiği kaza sonucu vücudunun bir bölümü yanan Pala’ya geçmiş olsun dileklerinde bulanan Arınç, daha sonra yerel gazete ve televizyonu bulunan Medya S’i ziyaret ederek gazetecilerle sohbet etti.

YEREL SEÇİMLERİN ERKENE ALINMASI MHP’YE BAĞLI

Yerel seçimlerin meclis kararıyla 2013 Kasım ayına alınması için MHP'nin de onay vermesi gerektiğini kaydeden Arınç, "MHP'de olabileceğini söylüyordu. Ekim ayında parlamento açılırsa olabilir. Ancak, bir tek şart var. Seçime ilişkin kanunlar bir yıldan önce olmazsa o seçimde uygulanmıyor. Ek maddeyle hallederiz. Ekim 2013’ten önce yapılırsa bunun ekim 2012'den önce çıkması lazım. Kasımda yapılacaksa ekimde çıkması lazım. Ekim ayında MHP ‘olabilir’ derse anayasa değişikliği olacak. 2013 Kasım gibi görüyorum. Eğer olursa siyasette kimin ne yapacağı belli olmaz. O zaman 367'yi buluyoruz” dedi.

ALTEPE VE TOPBAŞ’A MESAJ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin adaylık açıklamalarını de değerlendiren Arınç şöyle devam etti: ”Nereden baksanız 15 ayımız var. Ben Altepe’nin de Topbaş’ın da açıklamalarını olağan buluyorum. Halen belediye başkanıysa bir insan ve başlattığı hizmetleri devam ettirmek istiyorsa aday olduğunu söyler. Burada tartışılacak tek şey bu açıklama erken mi olur geç mi olur? Erkense neden şimdi oldu? Bir cümle daha ilave etmeleri lazımdı. ‘Yeni bir döneme adayım, ancak partim kabul ederse karar verirse’ diye eklemesi gerekiyordu. Bir insanın sadece ben adayım demesi adaylık için yeterli değil. Genel merkezimiz çalışmalar istişareler yapar başarılı olduğu ve devam etmesi gerektiği düşünülürse aday açıklanır. Sistemimizin nasıl çalıştığını herkes biliyor. Çok enteresan olağanüstü kötüye yoracak bir açıklama olarak görmüyorum. Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin ve Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar aynı açıklamayı yapabilirdi. Ancak genel merkezimiz ilçeler arasında adaylar arasında kaydırmalar yapabilir. Yolun açık olsun dememiz için 15 ayımız var. Bugün kim açıklama yaparsa, ‘devam etmeyi düşünüyorum. Ancak partim kabul ederse’ diye ilave ederse iyi olur. Bu demokratik bir yarıştır. Bunu söylerse bizim partinin anlayışı bakımından daha iyi olur.”

Has Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş’un Ak Parti’ye geçmesiyle ilgi değerlendirme yapan Arınç, “Numan Bey'in şahsına çok sıcak bakıyoruz. Birikimli, ahlaklı, temiz ve sevilen bir aileden geliyor. Onlar parti olarak nasıl bir karar alacak bilmiyorum. Ancak 2 partinin birleşmesi söz konusu değil. Has Parti kendini feshederek Ak Parti’ye katılma kararı alır mı bilmiyorum. Ama bize düşen bu partiye katılması konusunda bütün arkadaşlar olumlu görüş veriyor. Son seçimlerde aldıkları sonuç belli. Ancak bazı insanların siyasette var olması lazım bunlardan biri de Numan Bey'dir. Keşke herkes Numan Bey gibi olsa” dedi.

AKP KADAR BAŞINA YUMURTA DÜŞSÜN

Partilerin kısa adlarıyla ilgili de açıklama yapan Arınç, şöyle konuştu: "Ak Parti’ye AKP derler de Has Parti’ye neden ‘hesepe’ demezler. AKP diye ısrar eden bir grup var. Bizim tüzüğümüzde Ak Parti yazıyor. Has Parti, Halkın Sesi Partisi. Cumhuriyet Halk Partisi CHP. Milliyetçi Hareket Partisi MHP. Burada bir art niyet var. Bizim de kısaltışımız Ak Parti. Ben, Burak yerine tarak desem olur mu? İnadına ‘AKP’ diyor. AKP kadar başına yumurta düşsün.”

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nu da eleştiren Arınç, "Adamın ağzından zehir damlıyor. ‘Anasının ağzı bilmem ne’ Bu kadar terbiyesizlik olur mu? Ağzını açarken 10 defa düşünecek. Senin bir yerin var. Siyasetin olmazsa olmazı bir partinin genel başkanısın üslubun iyi olacak bu noktada zafiyeti var” diye konuştu.

 

IA,CY (FK/RT)