Bursa’da üç yıl yaşayan ve ayrıldıktan sonra bu şehre duyduğu sevdayı dile getiren şiirler yazan Cezayir milli kahramanı Emîr Abdülkâdir el-Cezâirî’ye vefa amacıyla Bursa Büyükşehir Belediyesi, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Uluslararası Alaviyya Sufi Derneği ve Şefik Can Uluslararası Mevlâna Eğitim ve Kültür Derneği işbirliği ile düzenlenen uluslararası sempozyum, Tayyare Kültür Merkezi’nde başladı.

Mescid-i Aksa imamlarından Muhammet Hasan Cemal Ebul Hunut’un Kuran okumasıyla başlayan sempozyumda konuşan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Cezayir’de yetişen ama bugün Avrupa’da, Türkiye’de ve İslam aleminde çok derin hatırası bulunan büyük bir insanı andıklarını söyledi.

Ölümünün üzerinden 150 yıldan fazla bir zaman geçtiğini ve bu nedenle toplantının popüler olmadığını vurgulayan Arınç, “Yani bugün konuştuğumuz sık sık aramızda istişare ettiğimiz veya gazeteci arkadaşlarımızı gördüğümüzde mikrofonları uzatarak ilk soracakları konulardan birisi değil. Mesela, bütün Türkiye’yi yarın ekran başına kilitleyecek olan Fenerbahçe-Galatasaray maçından bahsetmiyoruz. Veya birkaç gün önce yapılan ve sonuçlanan Fransa’daki seçimlerden de bahsetmiyoruz. Küresel ekonomik krizden de bahsetmiyoruz. Ama ölümünün üzerinden şu kadar yüz yıl geçmiş olmasına rağmen hala mana hayatımızda, kültürümüzde, inancımızda çok derin bir yer bırakmış. Ama pek çoğumuzun hatırlamadığını ben kendim de itiraf edeyim. Çok inceliklerine vakıf değildim. Bir büyük insan olduğunu bilirdim duyardım, ama Türkiye’de ve Bursa’da emimin ki bir caddede ismi taşınmasına rağmen Emir Abdülkadir El Cezairi’yi bugüne kadar tanıyan bilen güzellikleriyle onu yakinen hissedebilmiş bir insan her halde mevcut değildi. O büyük bir insandı. O büyük insanı sufi geleneği içinde mutlaka tanımamız gerekiyor" dedi.

Arınç sempozyum öncesi “Bir Adam, Bir Kader, Bir Mesaj" isimli Emir Abdülkadir el Cezairi’nin hayatını anlatan serginin açılışını da yaptı.



IA,FK(FK/AAA)