Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen zirvenin açılısında konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Balkan ülkeleri ile Türkiye arasındaki ekonomik ve kültürel ilişkileri değerlendirdi. Balkanlar'da halkın Türkiye ile barış halinde yaşadığını söyleyen Arınç, "Ortak bir tarihimiz var. Balkan ülkelerinin Avrupa Birliği üyeliği perspektifini desteklediğimiz gibi, NATO üyeliğinin de en büyük destekçisiyiz" dedi. Türkiye'de 20 milyona yakın Balkan kökenli vatandaş bulunduğunu belirten Arınç, şöyle konuştu:

"2 milyon kadar Türk de Balkanlar'da yaşıyor. Türkiye'nin Balkanlar'a yönelik politikasının bir bölümünü de ekonomik ilişkiler oluşturmaktadır. Balkan ülkelerinin toplam nüfusu yaklaşık 70 milyondur. Gayri safi milli hasılasının toplamı ise, 762 milyar dolar olmuştur. Balkanlar'da iş yapan Türk işadamlarının sayısı ise, 10 bine ulaşmıştır. Bu zirvenin Balkanlar ve Türkiye arasında ekonomi, ticari ilişkilerini geliştirmesini umuyorum." 

Bülent Arınç, Türkiye'nin yurt dışı yardım tutarının 2002 yılında yardım miktarının 85 milyon dolar olduğu halde bu rakamın 2011'de 1 milyar 273 milyon dolara ulaştığını vurguladı. Türkiye'nin Balkan ülkelerine ilgi duyması kadar doğal bir şey olamayacağını belirten Arınç, "Türkiye Balkanları barış, güven ve reform merkezi olarak görmek istiyor" dedi.

Arınç'ın konuşmasının ardından zirveyi düzenleyenlere ve katılımcılara kupa takdimi yapıldı. Kupa alanların arasında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Kosova Başbakan Yardımcısı Mimoza Kusari Lila da yer aldı.



IA,FK(FK/İD)