Vakıflar Haftası nedeniyle Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen, 'Balkan Vakıfları Sempozyumu'na katılan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, Bursa'da bulunan Balkan Dernekleri ve Federasyon temsilcilerine sitem etti.

Konuşmasında vakıf eserlerinin önemine değinen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, pek çok Balkan şehrinin tarihi ve tabiat zenginlikleri, kültür ve medeniyet birikimleriyle adeta Anadolu'nun bir yansıması gibi olduğunu söyledi.

HEM TEŞEKKÜR ETTİ, HEM DE SİTEM

Konuşmasında bir teşekkür bir de siteminin olduğunu söyleyen Arınç, "Böylesine önemli bir toplantıyı biz Bursa'da yapıyoruz. Niçin Bursa'da yapıyoruz da, Afyon'da, Bingöl'de, Bitlis'te, hatta İzmir'de neden yapmıyorum? Balkanlar, Rumeli dendiğinde, Bursa'da binlerce, on binlerce insan, 'Bizde o topraklardan geldik. Biz de Bursa'ya, Makedonya'dan, Arnavutluk'tan, Kosova'dan geldik' diyen on binlerce insanla karşılaşabilirsiniz. Bunların her birinin de dernekleri ve federasyonları var. Hatta zamanı geldiğinde, mesela seçim olduğunda, her birinin ağzından, yüz binler kelimesini duyabilirsiniz. Demek ki, Balkanların küçük bir haritasının yaşandığı Bursa'da, bu toplantıyı yapıyor olmamızın Balkanlar ve Rumeli gerçeğini Bursa'da konuşmamızın önemli bir sebebi var" dedi.

Başbakan Yardımcısı sıfatıyla sorumlu olduğu kurumların hemen hemen çoğunun toplantılarını Bursa'da yaptığına dikkat çeken Arınç, Bursa'da bu ve benzer toplantıları bundan sonrada yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Sempozyuma katılan gençlere teşekkür eden Arınç, "Gençlerimize candan teşekkür ediyorum. Bir cumartesi gününü sokaklarda ya da başka bir yerde olmak yerine, bu karanlık salona gelip, 'Biz balkan vakıfları konusunu dinlemek istiyoruz' diyerek özveride bulunup buraya geldiler. Sizleri kutluyorum. Peki sitemim kimedir? Sitemim de, 'Biz Balkan Muhaciriyiz. Biz de o topraklardan geldik' deyip, her köy, her kasabanın adına dernekler kuran ve onları federasyonlar haline getiren, ondan sonrada yüz binlerle ifade edildiklerini söyleyen o derneklerin, o federasyonların temsilcilerine. Neredeler? Eğer her birinden sadece bir kişi gelseydi bu salonu onlar, bir kaç misli ile doldururlardı. Tek tek sormayacağım kimler var diye. Çünkü ben de artık Bursa'yı çok iyi tanıyorum. Şöyle bir yukardan baktığımda, bu derneklerden ve federasyonlardan toplasanız 10 kişinin burada olmadığını görüyorum. Bu bir sitemdir. Ve ben sitemimde haklıyım. Üzerinde 'Balkan' isminin geçtiği ve mensubiyet duymaktan iftihar ettikleri bir konuya, bir kişi ile temsilci bile göndermemelerinden dolayı sitem ediyorum. Kusura bakmasından bu yaştan sonra kimseyi boş yere mehtedecek durumda değilim. Ama önümüze de geldiklerinde, 'Bizde şuyuz, arkamızda yüz binler var' dediklerinde, onlara bugünü hatırlatacağım. Haberleri olsun" diye konuştu.



IA,SB(FK/AAA)