Trabzon’un Sürmene İlçesi Çamburnu Beldesi’nde 2007’den bu yana faaliyette bulunan ve 2014 yılında dolacağı hesaplanan Katı Atık Depolama Tesisi’nin yerine, yeni alan olarak Araklı’nın Hürriyet Mahallesi Turup Mevkii tespit edildi. Ancak Araklı halkı bu karar büyük tepki gösterdi. Bölge halkının tepkileri bugün de sürdü. Araklı Muhtarlar Derneği’nin organizasyonuyla ilçe merkezinde 5 mahalle ve 42 köyün muhtarı, bazı siyasi partilerin ilçe başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve yöre halkının katıldığı miting düzenlendi.

İlçe merkezine sadece 800 metre uzaklıktaki Turup Mevkii'ndeki ormanlık alanda TRAB-Rİ KAB (Trabzon-Rize Katı Atık Birliği) tarafından kurulmak istenen Katı Atık Depolama Tesisi’ne karşı çıkan yaklaşık 500 kişi, 'Ağlayan çamların gözyaşlarında boğulursunuz', 'Metan gazı mı reva görülüyor', 'Yeşilimi katledenin yuvası olmaz', 'Soluma hakkımız gasp edilemez', 'Nefesimizi kesmeyin', 'Sevdamızıdır o çamlar, kestirmeyiz', 'Turup çöp olmasın, çocuklar sakat doğmasın' ve 'Kanserin ayaklarına halı serilmez' yazılı dövizler taşıdı, benzer sloanlar attı.

Araklı’da 1999 - 2009 yılları arasında 10 yıl süreyle belediye başkanlığı yapan ve görevini 2009’da Recep Çebi’ye devreden Ümit Çebi, yaptığı konuşmada, çöp tesisinin kurulmasına karşı çıkmadığı yönündeki suçlamaları yanıtladı. Elindeki belgeleri halka gösteren ve Trabzon Valisi Recep Kızılcık’ı eleştiren eski Başkan Çebi, "Araklı’da insanlar kamplaştırılmak isteniyor. Turup’ta hangi sinsi oyunlar oynanmışsa hepsinin belgesi var. Bu çöp tesisinin altına imza koyan belediye başkanı haindir. Araklı’dan böyle bir hain çıkmaz" dedi.

Çöp tesisi yapılmasına dair atılan imzanın sinsice, genel müdürlükler arasında, belediyeler çiğnenerek organize edildiğini kaydeden Çebi sözlerini şöyle sürdürdü:

"Trabzon, Rize, ilçeleri, beldeleri dahil 154 belediyenin ve köylerinin çöpü dökülecek. Her gün bin 500 – 2 bin pis su akıtan ve pis koku yayan çöp arabası Araklı’nın içinden geçip Turup’a gidecek. İlçe felç olacak. Gece sivrisinekten, gündüz kara sinekten uyuyamayacağız. Eğer hala Araklı’yı çöp alanı yapmaya kararlıysanız bütün Araklı burayı terk edip gitsin daha iyi. 2005’te ÇED raporu alınırken başkan bendim. Valimize sesleniyoruz; bize niye sormadınız? Sinsice imzalarla belediyeyi yok saydınız. Genel müdürlerin imzaladığı ÇED’ raporunu kanun sayıyorsunuz da, 2006’da Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Bakanlar Kurulu’nun imzasıyla Turup’un turizm alanı ilan edildiği belgeyi kanun saymıyor musunuz? Oraya müteahhit gelirse kazmayı, küreği sırtına bağlayıp, tekmeyi vuracağız. Çünkü kanunsuz iş yapmış olurlar ve Zabıta’nın bunu durdurma hakkı var. Orası hem turizm bölgesi, hem de Kent Ormanı ilan edilmiş bir bölge."

Çebi, ihalenin iptali için 30 Mayıs’ta Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurduklarını ayrıca Araklı Cumhuriyet Başsavcılığı’na da TRAB-Rİ KAB hakkında kanunsuz eylemleri nedeniyle suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

ÇÖP TESİSİ YAPTIRMAYACAĞIZ

Araklı Belediye Başkanı AK Parti'li Recep Çebi ise ilçenin akciğeri, ormanı ve en güzel yeri olan çamlarla kaplı turizm alanı Turup’ta çöp tesisi yapılmasına karşı olduklarını kaydederek, Belediye’ye hiçbir şey sorulmadan işlemler yapıldığını belirtti. Mahkemeye ve Danıştay’a gittiklerini ama kaybettiklerini belirten Çebi, "Hukuk mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Çünkü haklıyız ve elimizde sağlam belgeler ve deliller var. Çöp tesisi yapılmalı ama neden Araklı, neden mahalle, neden turizm alanı seçildi? Gereken neyse yapacağız. Haklı mücadelemizi eninde sonunda kazanacağız" diyerek, bölge halkından kendilerini yalnız bırakmamalarını istedi.

YOLU TRAFİĞE KAPATTILAR

Yaklaşık iki saat süren mitingin ardından horon oynayan ve Rize – Trabzon karayoluna çıkarak yolu yaklaşık 15 dakika süreyle trafiğe kapatan kalabalık, sloganlar atarak yolda yürüdü. Yöre halkı, polislerin uyarısı üzerine yolu trafiğe açarak olaysız dağıldı.

VALİLİK ÖNÜNDE EYLEM YAPMIŞLARDI

Turup yöresinde oturanlar, geçen hafta Trabzon Valiliği önüne giderek Vali Recep Kızılcık ile görüşmek istemiş, Valilik önünde oturma eylemi düzenlemişlerdi. Halk, daha sonra TRAB-Rİ KAB Müdürlüğü binasına girmek istemiş, Trabzon kent merkezindeki bir yolu trafiğe kapatmış, bu sırada polisle arbede yaşanmıştı.

ÇAMBURNU İKİ YIL SONRA DOLACAK

Trabzon’un Sürmene ilçesi Çamburnu Beldesi’nde 2007 yılında faaliyete geçen ve Fatih Akın’ın Cannes film festivalinde de gösterilen 'Cenneti Kirletmek' adlı filme de konu olan Çamburnu Katı Atık Depolama Tesisi, 2014 yılında dolacak. Günde 550 ton çöpün depolandığı alanın kullanım ömrünü doldurma tarihi yaklaşırken, TRAB-Rİ KAB yeni bir depolama alanı aramaya başladı ve Araklı’daki Turup Mevkii tespit edildi. Projesi tamamlanan tesis bir süre önce ihale aşamasına geldi.