Fatih'te bulunan İnsani Yardım Vakfı (İHH) binasında kameralar karşısına geçen A Haber editörü Fatih Er ve Türkiye Gazetesi muhabiri Osman Sağırlı Arakan'daki Müslümanlar'ın yaşadıkları dramı anlattı. Katliamı dünyaya duyurmak için çalışmalarına devam edeceklerini söyleyen İHH Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Oruç, "3 Haziran'dan itibaren son yüzyılın büyük katliamlardan birisini yaşıyor Arakan'daki Müslümanlar. 3 Haziran'da bölgeye giden 10 Müslüman'ın Budistler tarafından katledilmesi sonucunda, Müslümanlar'ın katillerin bulunmasına yönelik yaptıkları gösteriler ateşle bastırıldı. Birçok insan hayatını kaybetti. 300'den fazla köy tamamen yakıldı, ortadan kaldırıldı. Ölü sayısı binlerle ifade ediliyor" diye konuştu.

"ÖLÜM ONLAR İÇİN BİR KURTULUŞ OLMUŞ"

Türkiye kamuoyunun Arakan'daki baskının ve zulmün durdurulması için harekete geçmesi gerektiğini belirten gazeteci Fatih Er, "Aslında biz buz dağının görünen kısmını görüntüleyebildik. Daha buz dağının görünmeyen kısmı var. O kısımdan görüntü veya ses alamadık. Çünkü mümkün değil. Ama inanın Arakan'daki mültecilerle karşılaştığımda çekim yaparken de haber yazarken de ağladım. Çünkü inanılır gibi değildi. Bu insanlar bizim klasik bildiğimiz umuda kaçan mülteciler değil. Bunlar ölümden kaçan mülteciler. Orada katliamların durması bir anlam ifade etmiyor. Çünkü o insanlar katliamdan daha fazla zulümden kaçıyorlar. Ölüm onlar için bir kurtuluş olmuş. Arakan'da katliam yok diyenler bir kez daha düşünmeli" diye konuştu.

"BÖYLE BİR ZULÜM GÖRMEDİM"

Arakan'daki katliamı anlatırken duygusal anlar yaşayan Osman Sağırlı ise "Bugüne kadar 110 ülke dolaştım. Dünyada gitmediğim mülteci kampı kalmadı. Savaş gördüm zulüm gördüm, ölüm gördüm. Ama böyle zulüm görmedim. Birleşmiş Milletler (BM) denilen bir gerçek var dünyada. BM'nin burada sessiz kaldığını görüyorsunuz. Türkiye'nin ve biz basın mensuplarının üzerine çok büyük görevler düşüyor" dedi.