AOSB Başkanı Bekir Sütcü, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası çerçevesinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yayınladığı İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği'nce ortak birim kurulmasına izin verildiğini belirtti. Sütcü, "Bu birim sayesinde, iş kazalarını ve meslek hastalıklarını azaltmayı amaçlıyoruz. Ayrıca, ortak birim ile birlikte sanayicilerimizin hepsinin ayrı ayrı 'İş Sağlığı ve Güvenliği' hizmeti alması için yapacağı harcamaları yüzde 60 oranında azaltacağız ve tek merkezden hizmet verilebilecek. Çünkü kurduğumuz bu birimden tüm sanayicilerimiz yararlanabilecek" dedi.

Bekir Sütcü, OSGB hizmetini, imzaladıkları protokol çerçevesinde, Çukurova OSGB Eğitim Hizmetleri Tıbbi Malzeme Ticareti Limited Şirketi'nin yürüteceğini duyurdu. İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası kapsamında, işyerlerinin işyeri hekimliği hizmeti ile iş sağlığı ve güvenliği konusundaki önlemleri almak zorunda olduğunu anımsatan Sütcü, "Bu hizmetleri bugüne kadar her sanayici, bireysel olarak farklı yerlerden alıyordu. Bu da o işyerinin çalıştırdığı işçi sayısına göre ciddi bir maliyete neden oluyordu" diye konuştu.

İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞI EN AZ OLAN BÖLGE OLACAĞIZ

Birimin, AOSB bünyesindeki sağlık ocağı binasında hizmet vereceğini belirten Sütcü, şunları söyledi:

"OSGB, 350-400 metrekarelik bir alanda hizmet verecek. AOSB'deki 336 sanayici, bu merkezden en iyi şekilde yararlanabilecek. Birimde 7 gün 24 saat esasına göre sağlık ve acil ambulans hizmeti verilecek. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu'nun anlaşmalı hastaneler aracılığıyla verdiği sağlık hizmetleri de daha düşük bir bedelle sunulacak. Bu birim dışında başka bir ortak birim kurulamayacağı için bundan yararlanmayan ve isteyen sanayiciler ancak bireysel olarak hizmet alabilir. OSGB hizmeti verecek olan firma, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatının daha geniş kitlelere ulaşması, işveren ve çalışanların bilinçlendirilmesini sağlamak amacıyla yılda iki kez AOSB bünyesinde 'İş Sağlığı ve Güvenliği Paneli' düzenleyecek. Kurulan OSGB ile iş sağlığı ve güvenliğini sağlayıp, yüzde 60 oranında maliyetleri azaltmanın yanı sıra iş gücü kaybını da azaltmayı hedefliyoruz. Bugüne kadar AOSB'de iş kazalarıyla ilgili net bir istatistik tutulmamış. Ama iş kazası oranımız zaten azdı. Bu birimle birlikte kazalara ilişkin net bir istatistik tutulacak. Biz Türkiye'deki organize sanayi bölgeleri içinde iş kazası ve meslek hastalığının en düşük olduğu bölge olma hedefindeyiz. Çünkü, biz sanayiciler için çalışanlarımızın sağlığı ve iş güvenliği öncelikli konuların başında gelir. Tüm sanayicilerimiz de bu düşünceden hareketle yasal ve insani tüm sorumluluklarını yerine getirmektedirler."



YB(OA/CK)