Antalya, geçen yıl yaklaşık 11 milyon turist ağırladı. 5 yıldızlı otellerde tatil yapan turistler, aynı zamanda bir açık hava müzesi konumundaki kentteki ören yerlerini de geziyor. Deniz-kum ve güneş üçlemesinin yanında müzelerde sergilenen birçoğu Roma Dönemi'ne ait, eşsiz arkeolojik eserler ve antik kentleriyle turist çeken Antalya, kültür turizminin merkezi olma yolunda ilerliyor. Antalya'ya gelen her 4 turistten biri müze ve ören yerlerini ziyaret ediyor.

Antalya'da ziyaretçi rekoru kıran Demre'deki Noel Baba Müzesi, en çok gelir getiren Alanya Kalesi, akustiğiyle dünyanın ilgi odağı olan Aspendos Tiyatrosu'nun da aralarında bulunduğu 30'dan fazla ören yeri, geçen yıl ülke ekonomisine 10 milyon 500 bin lira katkı sağladı.

Demre'deki Noel Baba Müzesi 593 bin 313 kişiyle ziyaretçi rekoru kırarken, Myra Antik Kenti ikinci, Aspendos Antik Kenti ise en çok ziyaret edilen üçüncü ören yeri oldu. UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'ne aday gösterilen Alanya Kalesi ise 1 milyon 778 bin 160 lirayla gelir rekoru kırdı. Türkiye'ye döviz kazandıran Antalya'daki ören yerlerine, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle yürütülen kazı çalışmaları sayesinde her geçen yıl bir yenisi ekleniyor.

ANTALYA'NIN EN ÇOK ZİYARET EDİLEN ÖREN YERLERİ

Demre merkezinde ve civarında yer alan Myra Antik Kenti, aynı adı taşıyan ova üzerinde kurulu. Myra Antik Kenti özellikle Likya Dönemi kaya mezarları, Roma Dönemi tiyatrosu ve Bizans Dönemi Aziz Nikolaus Kilisesi (Noel Baba Müzesi) ile ünlü. Kaya mezarları, Likce yazıtları ve sikkeler, Myra'nın M.Ö. 5'inci yüzyıldan itibaren varlığını sürdürdüğünü gösteriyor. İyi korunmuş sahne binası ve oturma sıraları ile Roma Dönemi tiyatrosu, kabartmalı ve kitabeli birçok kaya mezarı, hamam kalıntıları ve su kanalları dikkati çekiyor. Myra Antik Kenti ve Noel Baba Müzesi'ni 2011 yılında 1 milyon 417 bin 742 kişi ziyaret etti.

EN ÇOK GELİR ALANYA KALESİ'NDEN

Dünyanın birçok ülkesinden gelen turistlerin akınına uğrayan Alanya Kalesi, denizden yaklaşık 250 metreye kadar yükselen yarımada üzerinde bulunuyor. Surlarının uzunluğu 6.5 kilometreyi bulan kalede yerleşim, Helenistik Dönem'e kadar dayanıyor. Günümüze kalan tarihi dokusu 13'üncü yüzyıl Selçuklu eseri olup, 1221 yılında kenti alarak yeniden inşa ettiren Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat tarafından yaptırıldı. 83 kulesi ve 140 burcu olan kale surlarının içine yerleşmiş, kentin su gereksinimini sağlamak üzere 1200'e yakın sarnıç buluyor. Sarnıçların bir kısmı günümüzde de kullanılıyor. Geçen yıl 367 bin kişinin ziyaret ettiği Alanya Kalesi'nden 1 milyon 778 bin 160 lira gelir elde edildi. Kaledeki arkeolojik kazılar sürüyor.

2 BİN 200 YILLIK LİMAN ŞEHRİ OLİMPOS

Kumluca İlçesi'ndeki Olimpos Antik Kenti ise 2 bin 200 yıllık bir liman kenti. Resmi adı 'Yazır Köyü' olmasına rağmen antik çağlardaki ismiyle anılan Olimpos'ta, tatilini doğa ve tarih içinde geçirmek isteyenler için keyifli seçenekler sunuluyor. Yurt içi ve dışından her yıl binlerce turist ağırlayan Olimpos'ta, milli park içinde yer almasından dolayı betonlaşmaya izin verilmiyor. Olimpos'ta tatilciler, ağaç evlerde konaklıyor, kaya tırmanışı, doğa yürüyüşü, dalış gibi alternatif sporlar yapıyor. Tatilciler, denize girmek için diğer tatil merkezlerinden farklı olarak antik şehrin kalıntıları arasından geçiyor.

PERGE ANTİK KENTİ

Aksu İlçesi sınırları içinde yer alan Perge, sadece bölgenin değil, tüm Anadolu'nun en düzenli Roma Dönemi kentlerinden biri. Mimarisinin yanında, Perge'de yapılan kazılar sonunda ortaya çıkan heykeller sayesinde Antalya Müzesi dünyanın en zengin Roma heykel müzelerinden biri özelliğini kazandı. Gerek mimari, gerekse heykel buluntuları, Perge'nin heykeltıraşlık konusunda kendine özgü çizgilere sahip ekol kent olduğunu ortaya koyuyor.

ASPENDOS ANTİK KENTİ

Serik İlçesi'ne bağlı Belkıs Köyü'nde yer alan amfitiyatrosuyla meşhur Aspendos Antik Kenti, M.Ö. 10'uncu yüzyılda Akalar tarafından kuruldu. Biri büyük, biri küçük iki tepe üzerine kurulan kentteki tiyatro, M.S. 2'nci yüzyılda Romalılar tarafından inşa edildi. Antik tiyatrolar arasında en iyi şekilde korunarak günümüze gelmiş açık hava tiyatrosunun mimarı Aspendoslu Theodorus'un oğlu Zenon'dur. Her yıl binlerce yerli, yabancı turistin ziyaret ettiği Aspendos Antik Tiyatrosu akustiğiyle hayran bırakıyor.

PATARA ANTİK KENTİ

Kaş İlçesi'ndeki Patara Antik Kenti, en çok ziyaret edilen ören yerleri arasında yer alıyor. Geçen yıl 182 bin kişinin ziyaret ettiği Patara'da görülebilecek kalıntıların bir bölümünün kumlar altında olması dikkati çekiyor. Ancak son yıllarda yapılan arkeolojik kazılarla kent, üzerini örten kumlardan arınmaya başladı.

TERMESSOS ÖRENYERİ

Termessos Pisidia Bölgesi'nin 'Milyas' olarak anılan güneybatı bölümünde, bugün 'Güllük' adını taşıyan Solymos Dağı'nın dorukları arasındaki vadide, Anadolu'nun en eski halklarından Luvi'lerin soyundan gelme Solym'ler tarafından kurulmuş önemli bir antik kenttir. Kaya mezarlarıyla ünlü antik kent, hamam ve tiyatro kalıntılarıyla turistleri çekiyor.

Antalya'daki diğer önemli antik kentler ve ören yerleri ise şöyle:

Finike'de Limyra Antik Kenti, Kemer'de Phaselis Antik Kenti, Elmalı'da Arykanda Antik Kenti, Demre'de Andriake (Çayağzı), Simena ve Teimiussa (Üçağız) antik kentleri. Antalya'nın Akkoç Köyü'ndeki Ariassos Antik Kenti, Kaş-Fethiye Xanthos Antik Kenti, Alanya'daki Alarahan Kalesi, Manavgat'ta Side Atik Tiyatrosu ve Apollon Tağınağı, Antik Pisidya Bölgesi'ndeki Selge Antik Tiyatrosu, Damlataş ve Karain Mağaraları.



TE(SU/CK)