Pisidia Antiocheia Antik Kenti kazı çalışmaları, Isparta Valisi Memduh Oğuz, SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, SDÜ Senatosu üyeleri, Yalvaç Kaymakamı Ahmet Altıntaş, Yalvaç Belediye Başkanı Ak Parti'li Tekin Bayram, Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdullah Kılıç ile kazı ekibinin katıldığı törenle başladı. 5 yıldan beri devam eden çalışmalar, Kazı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Özhanlı başkanlığında yürütülecek.

Cardimus Maksimus Caddesi'nden Tiberius Meydanı'na çıkan bölümde düzenlenen törende konuşan Doç. Dr. Özhanlı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle sürdürdükleri kazıların 5'inci yılına girdiğini söyledi. Pisidia'da kazılar ilerledikçe kentin tarihi değerinin daha da artacağına dikkat çeken Doç. Dr. Özhanlı, bu nedenle Vali Memduh Oğuz'dan destek istedi. Kazı çalışmalarına Türkiye İş Kurumu (İşkur) tarafından 10 işçi desteği yapıldığını da vurgulayan Doç. Dr. Özhanlı, Vali Oğuz'dan mümkünse işçi alımı konusunda yardım edilmesini talep etti.

PİSİDİA ANTİOCHEİA ŞANSSIZ BİR KENT

Pisidia Antiocheia Antik Kenti'nin diğer antik kentlere göre şanssız olduğunu kaydeden Doç. Dr. Özhanlı, şunları söyledi:

"Civardaki antik kentlere baktığımızda onlarda sadece doğal afetler nedeniyle bir harabiyet görüyoruz. Bunları peynir dilimi gibi yerlerine koyma imkanınız var. Ama Pisidia'da Roma medeniyetinden sonra Bizans Dönemi başlamış ve kentte birçok eser harap edilmiş. Çoğu kireç taşından oluşan eserler eritilmiş. Ardından Selçuklu ve günümüzde Yalvaç halkı tarafından pek çok eser yapı taşı olarak kullanıldığı için bütünlük oluşturamıyoruz."

ROMA HAMAMINDAN ÇOK UMUTLUYUZ

Bu yıl çalışmaların 'Roma Hamamı' olarak bilinen yerde yoğunlaşacağını vurgulayan Doç. Dr. Özhanlı, "Öyle tahmin ediyorum ki bu bölgede çok değerli eserlere ulaşacağız. Yine Tiberius Meydanı'nda geçen yıl başlatılan çalışmalara devam ediyoruz. Hemen karşısında bulunan bölgede yaptığımız sondaj çalışmasında bulunan Roma Villası'nın kazısını da tamamlayacağız" dedi.

RAHİP KONUSUNDA ANLAŞAMADILAR

Tören sırasında, Roma Dönemi'nde Hristiyanlığın yayılmasıyla ilgili bilgi veren Doç. Dr. Özhanlı ile Vali Memduh Oğuz arasında kısa süreli anlaşmazlık da yaşandı. Doç. Dr. Özhanlı'nın konuşması sırasında araya giren Vali Oğuz, "O dönemde krallar aynı zamanda din adamı görevini de yürütüyordu" dedi. Bunun üzerine rahipler hakkında bilgi vermeye çalışan Doç. Dr. Özhanlı'nın sözünü tekrar kesen Vali Oğuz, "O dönemde rahip diye bir deyim yoktu" iddiasında bulundu. İkili arasında bir süre 'vardı- yoktu' şeklinde süren iddialaşma, Doç. Dr. Özhanlı'nın susmasıyla sona erdi.

HANGİ İNANCA GÖRE KESTİNİZ?

Konuşmaların ardından kurban kesilmesiyle 2012 yaz dönemi kazı çalışmaları başladı. Kurban kesilmesi sırasında SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, "Bu kurbanı hangi inanca göre kestiniz?" diye sordu. Prof. Dr. İbicioğlu'nun, "Roma inancına göre mi, Bizans inancına göre mi, yoksa günümüz inancına göre mi kestiniz?" sözleri gülüşmelere neden oldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 80 bin lira ödenek ayırdığı Pisidia Antiocheia Antik Kenti'ndeki çalışmalar, ödenek bitinceye kadar devam edecek.



HA(HA/CK)