Demre'de 4 yıldır Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik başkanlığında yürütülen Myra-Andriake Antik Kenti'ndeki kazılarda Roma dönemine ait 'hamam ısıtma sistemi' ortaya çıkarıldı.

Roma döneminde kullanılan 'Küçük Hamam'da devam kazıları sırasında ortaya çıkarılan ısıtma siteminde kullanılan tuğla, tuğla çivileri, yıkanma bölümü, mermer kurnaların sağlam olduğu belirtildi. 1 Mayıs'ta başlayan yaz dönemi kazılarının hemen başında arkeoloji dünyası tarafından bilinen, bir sistemin ortaya çıkarılması kazı ekibince sevinçle karşılandı.

Myra- Andriake Kazıları Başkanı Prof. Dr. Nevzat Çevik, Küçük Hamam'da yapılan kazılarda ortaya çıkarılan hipokaust (Romalıların MS.1. yüzyılda kurdukları merkezi ısıtma sistemi) ve duvar ısıtma sistemlerinin kısmen de olsa günümüze sağlam ulaşmasının çok sevindirici olduğunu söyledi. Bu ısıtma sisteminin bilimsel olarak bilindiğini anlatan Prof. Dr. Çevik, "Bazı kalıntılar vardı. Başka yerlerde de bulundu. Ama bütün o terracota (pişmiş toprak) çivilerinin duvarda yerinde olması, bütün mermer kaplama levhalarının yerinde olması, bize bu sistemin nasıllığını kendi doğal fotoğrafıyla anlatmış oldu. Dolayısıyla bugüne kadar öngörmüş olduğumuz bütün o teknik öngörülerin, tasarımların somut karşılığını biz de duvarda fotoğrafla göstermiş olacağız. Bu açıdan Küçük Hamam kazıları, bu sene bize sevindirici bulgular verdi" diye konuştu.