Antartika’da 22 Kasım- 3 Aralık 2012 tarihleri arasında düzenlenecek ve 30 ülkeden 50 sporcunun davet edildiği 250 kilometrelik Last Desert Ultra Maratonu heyecanı tüm dünyayı sardı. Ultra maratona, Türkiye’den daha önce katıldıkları maratonlarda isimlerini duyuran Prof. Dr. Taner Damcı ile Alper Dalkılıç davet edildi.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji, Metabolizma ve Diabet Bilim Dalı’nda ve İstanbul Memorial Hastanesi Endokrinoloji bölümünde çalışan 48 yaşındaki Prof. Dr. Taner Damcı, Sahra, Gobi ve Şili'deki Atacama çöllerinde iki kez 250 kilometrelik ultra maratonlara katıldı. 2010 yılında ultramaraton kavramını Türkiye'ye getiren Prof. Dr. Damcı, ülkenin ilk ultramaraton olan Likya Yolu Ultra maratonunu düzenledi.

Güney Kutbu için her gün 30-50 km koşarak antrenman yapan ve 17 Kasım’da ABD'ye hareket edecek olan Prof. Dr. Damcı, bu organizasyona katılmasının en büyük amacının organ nakli olan çocuklara destek olduğunu belirtti. Prof. Dr. Damcı, "Organ nakli olmuş çocuklara eğitim desteği için bağış toplamayı ve organ nakli konusunda toplumdaki farkındalığı artırmayı hedefliyorum. Ülkemizde organ nakli geçirmiş çocukların eğitiminde kullanılmak üzere bağış toplayacağım. Bu çabamda bana küçük de olsa destek olmayı düşününler, Organ Nakillerini Destekleme Derneği (ORDES) Denizbank Sultanhamam Şubesi 9040-3080685-351 nolu hesaba katkıda bulunabilir" dedi.

EKSİ 20 DERECEDE KOŞACAKLAR

Yarış öncesi ve sırasında 'www.4deserts.com/thelastdesert/' adresi üzerinden gönderilecek destek mesajlarının kendisine güç ve dayanıklılık vereceğini kaydeden Prof. Dr. Damcı, "Dünyanın en önemli üç çölünde ultra maratonlara katıldım ve bu yarışmaları bitirdim. Bu nedenle Türkiye'den sadece Alper Dalkılıç ile dünyanın en önemli 50 sporcusu arasına girerek bu yarışmaya davet hakkını elde ettim. Güney Kutbu’nda eksi 20 derecede koşacağız. Üzerimizde 8-12 kiloluk malzemeler bulunacak. Maratonu etaplar halinde 6 günde ve yaklaşık 40 saatte tamamlayacağız" dedi.

4 KITADA 4 ULTRA MARATON

Antartika'da düzenlenecek ultra maratona Türkiye'den davet edilen ikinci sporcu ise İstanbul'da Finansbank İletişim Birimi'nde danışman olarak çalışan 34 yaşındaki Alper Dalkılıç oldu. Bu yıl içinde Mart ayında Atakama Çölü (Güney Amerika), Haziran ayında Gobi Çölü (Çin) ve Ekim ayında Sahara çölünde düzenlenen ultra maratonlara katılan Dalkılıç, Last Desert yarışına davet edildiğini ve Türkiye'yi en iyi şekilde temsil edeceğini belirtti. Dalkılıç, 'Çöllerde koşalım ama çöllerde yaşamayalım' sloganı ile katılacağı maratonda yeryüzündeki çölleşmeyede dikkat çekmek istediğini belirtti. Dalkılıç, "Güney Kutbu’ndaki maratonu tamamlarsak, bir yıl içerisinde 4 kıtada 4 ultra maratonu bitiren ilk Türk olma ünvanını elde edeceğiz. Burada çekeceğim fotoğraflar ve video filmlerle buzulların erimesi ve çöllerde çektiğim görsellerle yeryüzünün çölleşmesine dikkat çekmek için kitap ve belgesel film çalışması yapacağım. Dört yerde çektiklerimle de sergi açacağım" dedi. Dalkılıç, 19 Kasım’da Antartika'ya gitmek üzere yola çıkacak.



YA(İÖ/SS)