Antalya'da kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde, Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme kurslarında (ASMEK) öğretmenleri ve kursiyerlerini hazırladığı 'Kadın Emeği İpek Böceği Yürüyüşü'ne katıldı. Büyükşehir Belediyesi önünden başlayan ve Cumhuriyet Meydanı'nda sona eren yürüyüşte yaklaşık 300 kadın yer alırken, 10'nun üzerinde sivil toplum örgütü de yürüyüşe destek verdi.

Kadın Emeği İpek Böceği Yürüyüşü için ASMEK kursiyerleri, öğretmenleriyle birlikte 60'ar santimetre uzunluğunda 200 dev ipek kozası hazırladı. Kadınlar, kozaların üzerine de sloganlarını yazdı. Çocuk gelinler, kadına yönelik şiddetin kınandığı sloganlar, zorunlu temel eğitimde öngörülen 4+4+4 sistemine yönelik tepkiler dev kozalara işlendi. Yürüyüş boyunca uç uca eklendiğinde ortaya çıkan 120 metre uzunluğunda dev tırtıl taşındı.

KELEBEK KANATLI KADINLAR

Yürüyüşte bazı kadınlar özgürlüğün sembolü kelebek kanatları takarak yer aldı. Yaklaşık 1.5 kilometrelik yürüyüş boyunca kadınlar, 'İşyerimiz evimiz en çok ezilenleriz', 'Gelinlik kefenimiz olmasın' 'Kadın dili özgürlüğün dilidir' şeklinde sloganlar attı. Yürüyüşün son bulduğu Cumhuriyet Meydanı'nda kadınlar Atatürk Anıtı'nın etrafını ipek kozalarıyla sardı.

Burada yapılan törende saygı duruşu ve İstikla Marşı'nın okunmasının ardından Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Deniz Filiz, kadınlara yönelik şiddet, tecavüz, taciz ve cinayetlerin tüm hızıyla devam ettiğini söyledi. Filiz, "Kadına yönelik şiddetin önlemesine yönelik kanun tasarısı bugüne kadar üzgünüm ki tamamlanamadı. Ve kadına yönelik şiddet, 8 Mart 2012 tarihinde hala sürüyor. İstanbul'da öldürülen kadınımız bunun en son örneği" dedi.

Antalya'da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlamaları konuşmaların ardından sona erdi.

EB(SU/COŞ)