Antalya'da 1964'ten bu yana eğitim alanında faaliyet gösteren AKEV, Serik İlçesi Kadriye Beldesi'nde yıllık 500 bin liraya yakın bedelle 49 yıllığına kullanım hakkını aldığı 110 dönümlük arazideki Antalya Üniversitesi projesi, 2008 yılından beri YÖK'ten tüzel kişilik izni için bekletiliyor.

Bölgenin çöplüğü olarak kullanılırken AKEV'in üniversiteye dönüştürmek için başlattığı mücadele sonunda 2008'de başlanılan inşaat çalışmaları ile arazide bugün 2 fakülte binası, 4'er kattan oluşan 4 lojman tamamlandı. Kampüs alanına 1000 çeşitten oluşan 21 bin ağaç dikildi. Ancak YÖK, defalarca başvurulmasına rağmen bu yapılanları malvarlığından saymadığı için tüzel kişilik izni vermedi.

AKEV'in anaokulu, ilköğretim, Anadolu Lisesi ile Antalya eğitiminde marka olduğunu belirten Antalya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Selahattin Çiçek, "2006'da Kadriye'de üniversite sahasını kurduk. 2008'de inşaata başladık. Bugün binalar, sosyal tesisler, yeşil alanlar ile eğitime hazırız" dedi.

Tek beklentilerinin bugün için YÖK'ten tüzel kişilik izni olduğuna dikkati çeken Çiçek, tüzel kişilik izni verilmesi halinde 3 yıl içinde üniversite kampüsü projesinin tamamının tamamlanabileceğini kaydetti. Çiçek, tüzel kişilik verildiğinde YÖK'ün ayrıca eğitim-öğretim izni için altyapı konusundaki şartlarını belirli bir süre içinde yerine getirme zorunluluğu olduğunu ve AKEV olarak önemli bir bölümünün zaten bugün tamamlandığını dile getirdi.

ÇİFT DİPLOMALI

Antalya Üniversitesi'nin çift anadal diplomalı, iş güvenceli, uluslararası dönüşümlü, niteliği yüksek eğitim- öğretim hedefiyle yola çıktığını anlatan Selahattin Çiçek, 4 fakülte, 10 bölümlü bir meslek yüksekokulu, 4 enstitü, sosyal aktivite alanları ile modern bir kampüste Türkçe'nin yanı sıra İngilizce, Almanca, Rusça, Japonca, Çince ve Arapça dillerinde eğitimler ile bir öğrencinin en az üç dil öğrendiği bir üniversite hedeflerinin olduğunu açıkladı.

YURT DIŞI İŞBİRLİĞİ

Bugün kampüsteki inşaatların hızla yürütülmesinin yanında, ABD, AB, Rusya ve Türk devletlerinde birçok üniversite ile ikili ön anlaşmaların da yapıldığını açıklayan Çiçek, tüzel kişiliğin kazanılması ve devamında eğitim- öğretim izni verilmesi ile bu üniversitelerle de işbirliklerinin hayata geçirileceğini kaydetti.

YAPILAN HAKSIZLIK

AKEV Mütevelli Heyeti üyelerinden Antalya Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Hasan Subaşı, YÖK’ün 2008’den bu yana tüzel kişilik izni vermemesini anlayamadıklarını kaydetti. Öne sürülen kriterlerin sürekli değiştirildiğini belirten Subaşı, 15 milyon lira olan malvarlığı şartının 25 milyon liraya çıkartılmasına rağmen bunun çok üstünde malvarlığı şartının yerine getirildiğini, ancak belediyeden 49 yıllığına tahsisli üniversite sahası üzerine yapılan ve değeri 50 milyon lirayı aşan binaların malvarlığı olarak kabul edilmediğini söyledi.

'YARGIYA TAŞIRIZ'

YÖK’ün Antalya Üniversitesi’ne karşı uyguladığı kararları haksız olarak nitelendiren Subaşı, Antalya’nın önde gelen birçok isminin gönül verdiği bu eğitim kurumunun hayata geçirilmesi noktasındaki inançlarını ve çalışma hevesini ise hiç kaybetmeden yollarına kararlılıkla devam edeceklerini ifade etti. Subaşı, Antalya Üniversitesi’ne karşı yapılan haksız uygulamaların sona erdirilip eğitim- öğretime başlayabilmesi için gerekli izinlerin verilmesi noktasında hem Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hem de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan randevu talep edildiğini söyledi. Subaşı, bu noktada her türlü yere başvurulacağını gerekirse konunun yargıya da taşınacağını kaydetti.



MÇ(SU/CK)