Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın geleneksel ödül töreninde konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ödül almaya hak kazananları kutlayıp, Antalya’nın dünyanın önemli marka şehirlerinden biri olmaya aday olduğunu söyledi.

Sanayi ve ticaret odalarının tarihi geçmişinin Selçuklular döneminde Anadolu’daki loncalara dayandığını da anlatan Bakan Hayati Yazıcı, gelişmiş oda-borsa sisteminin iş hayatındaki verimliliği artırdığı, ekonominin daha sağlam temellere oturmasında manivela görevi gördüğünü kaydetti.

IMF BORCU NİSAN AYINDA BİTECEK

Bakan Yazıcı, günümüz ekonomilerinde altın kuralın finansal istikrarın sağlanması olduğunu belirterek, “Türkiye, dünyada küresel krize en son giren, en erken çıkan ve kriz sonrası dönemde en hızlı toparlanan ekonomilerden birine sahiptir. Bunu diğer pek çok ülkenin aksine IMF’den destek almadan, kendi potansiyelimizle, kendi insanımıza güvenerek başardık. 2002'de Türkiye'nin Uluslararası Para Fonu'na (IMF) olan borcu, 23,5 milyar dolardı. Şu anda ise borcumuz 1,3 milyar dolardır. Önümüzdeki yılın nisan ayında bu borcu tamamen bitirmiş olacağız. Siyasi istikrar ile ekonomik istikrar ilişkisini en iyi ortaya koyan tablo Türkiye ekonomisinin bugün ulaştığı noktadır” dedi.

BORÇ STOKUNUN GSYH ORANI AVRUPA’DAN ÇOK DAHA İYİ

Avrupa’da 17 ülkeden oluşan Avro bölgesinde AB tanımlı borç stokunun gayri safi yurtiçi hasılaya oranının 2011’de yüzde 87,3 Türkiye’de ise bu oran yüzde 39,2 olduğunu belirten Bakan Yazıcı, orta vadeli programımızda bu oranın 2012 yılı için yüzde 36,5 olarak hedeflediğini söyledi. 2015 yılında ise yüzde 31’e düşürüleceğini belirten Bakan Yazıcı, bunun Maastricht (Maaştrih) Kriteri’ne göre en fazla yüzde 60 olması gerektiğini ve Türkiye’nin bu oranın çok çok altında olduğunu dile getirdi.

OECD ÜLKELERİ ARASINDA EN HIZLI BÜYÜYEN TÜRKİYE

IMF 2011 yılında yaptığı küresel büyüme tahminlerini 2012 yılında aşağılara çektiği ve Türkiye’nin ise 2011 yılında yüzde 8,5’lik büyüme ile dünyada Çin’den sonra ikinci ülke olduğunu belirten Bakan Yazıcı, orta vadeli programımızda 2012 yılı için yüzde 3,2’lik, 2013 yılı için ise yüzde 4’lük bir büyüme hedeflendiğini açıkladı. OECD ülkelerinde 2012-2017 ortalama büyüme beklentisi yüzde 2,4 iken Türkiye için ise bu beklenti yüzde 5,2 olduğunu anlatan Bakan Yazıcı, OECD’nin, 2012-2017 yılları arasında, tüm üye ülkeler içinde Türkiye’nin en hızlı büyüyen ekonomi olacağı tahmininde bulunduğunu kaydetti.

DÜNYA KÜÇÜLDÜ

Dünyanın küçüldüğü ve elektronik ortamda ticaret yapılmaya başlanıldığını belirten Bakan Hayati Yazıcı, Türkiye’nin elektronik ortam satış gelirinin geçen yıl 23 milyar lira, bu sene ise 30 milyara yaklaştığını ve giderek muazzam bir artış gösterdiğini söyledi. Bakan Yazıcı, 1 Aralık 2012 tarihi itibariyle ise Londra’da yük yüklemiş bir TIR’ın elindeki belgeyle yol güzergahındaki ülkelerde işlem yapmadan ve ayrıca teminat ödemeden varış yeri neresiyse varabileceğini anlattı. Bakan Yazıcı, AB ile yapılan 1991’de gümrük anlaşması çerçevesinde ilk defa bu projenin başlatılacak projede aynı şekilde Türkiye’den gidenler içinde geçerli olacağını dile getirdi.

HALLERE ÇEKİ DÜZEN GETİRDİK

Bakanlığın hal kayıt sisteminden de bahseden Bakan Yazıcı, Türkiye’de 65-70 milyar lira parasal değere sahip 45-46 milyon ton meyve ve sebze 17-19 milyara tekabül eden yüzde 30’unun sevkiyat ve ambalaj hataları ile yok olduğunu söyledi. Geri kalanın yüzde 5’inin ihracata, yüzde 95’ininde iç piyasada tüketildiğini anlatan Bakan Yazıcı, bunların yüzde 70’inin ise kayıt dışı olduğunu kaydetti. Yazıcı, “Böyle bir şey olabilir mi? Kim ne yapıyor belli değil, üretici, tüketici, tüccar memnun değil, hallere çeki düzen getirdik” dedi.

YENİ ANAYASADAN HİÇ KİMSE KAÇAMAZ

Bakan Yazıcı konuşmasının sonunda Türkiye’nin son bir anayasaya ihtiyacı olduğunu kaydetti. Bakan Yazıcı şunları söyledi: "Türkiye’nin bugüne kadar 5 anayasası olmuş. Anayasa nedir? En üst norm. Kim yapar? Halk, millet yapar. Yaparda ne olur? Kendisini yönetecek kurumların görev yetkileri, birey hak ve özgürlüklerin güvencesini sağlayan politikalar üretmektir. Ama bu hakkı millet bugüne kadar kullanamamış. 1876 Osmanlı döneminde tazminat sonrası, 1924 Cumhuriyet kuruluşunda olağanüstü şartlar, 1959, 1961 ve 1982 darbeciler yapmış. İlk defa Türk Milleti anayasa yapma zeminine kavuştu ve bunu bu meclisin yapması lazım. Hiç kimse bundan kaçamaz. Ama elbette ki sorunları çözmek için güzel metinler yazmak yeterli değil. Kafalarımızı biraz değiştirmemiz lazım. Bizim en büyük zenginliğimiz sevgimiz ve kardeşliğimizdir. Sevgide kardeşlikte kesinlikle cömert davranalım, cimri olmayalım. Bir defa sevginin cömert davranmakta maliyeti yok. İnsan olarak birbirimizi sevelim. Diyalog kanallarımız hep açık olsun."

ÖDÜL ALANLAR

ATSO’nun geleneksel ödül töreninde vergi kategorisinde gelir vergisinde ticari kazanç açısından 2 milyon 18 bin lira ile Antalya biricisi Yılmaz Turgan, 1 milyon 826 bin lira ile ikinci sıradaki Mehmet Dikmen ve 829.8 bin lira ile üçüncü Şakir Turgut, Gelir vergisinde gayrimenkul sermaye iradı açısından 914 bin lira ile birinci İzzet Münir Uzun, 846 bin lira ile ikinci İbrahim Şencan, 421 bin lira ile üçüncü Güngör Ahmet Yitmen.

Kurumlar vergisi kategorisinde 37 milyon 431 bin lira ile birinci sıradaki Akdeniz Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi, 32 milyon 736 bin lira ile ikinci sıradaki Eti Elektrometalurji Anonim Şirketi, 22 milyon 482 bin lira ile üçüncü sıradaki Antalya Pegas Otelcilik Turizm İnşaat Taşımacılık ve Ticaret Limited Şirketi oldu. Ödüller ATSO Başkanı Çetin Osman Budak ve ATSO Meclis Başkanı Ali Rıza Akıncı tarafından verildi.

EN ÇOK DÖVİZİ ONLAR KAZANDIRDI

4 milyon dolar ve üzerinde döviz kazandırıcı hizmetler kategorisinde konaklama tesisi olarak birinci sırada 27 milyon 615 bin dolar ile Fine Otelcilik Turizm İşletmecilik A.Ş.-Rixos Hotels adına Murat Özercan. İkinci sırada 22 milyon 23 bin dolar ile Gül Turizm İnşaat Yatırımları San. Ve Ticaret A.Ş. (Rose Hotels) adına Yeliz Gül Ege. Üçüncü sırada 17 milyon 304 bin dolar ile FSP Turizm ve yatırım A.Ş. adına Mesut Önber.

Seyahat acentaları alanında 445 milyon 59 bin dolar ile birinci sıradaki Alkan Grup Turizm İşletmeleri Tez Tour adına Seyfi İmamoğlu. İkinci sırada 124 milyon 847 bin dolar ile Novum Turizm Seyahat adına Habibe Bayındır. Üçüncü sırada 63 milyon 993 bin dolar ile Antalya Pegas Otelcilik adına Sabri Yumrutepe. Bu iki alandaki ödüller ise Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın tarafından verildi.

İHRACATIN EN İYİLERİ

İhracat alanında 101 milyon 173 bin dolar ile birinci sıradaki Adopen Plastik adına Üzeyir Erdem. İkinci sırada 46 milyon 27 bin dolar ile Eti Elektrometalurji adına Vedat Kavak. Üçüncü sırada 45 milyon 147 bin dolar ile AGT Ahşap adına Cenk Güzel.

Yaş meyve ve sebze ihracatı alanında 61 milyon 865 bin dolar ile birinci sıradaki Muşlu Kardeşler adına İsmet Kerem. İkinci sırada 33 milyon 813 bin dolar ile Renezoğlu Tarım Ürünleri adına Muhittin Renezoğlu. Üçüncü sırada 24 milyon 880 bin dolar ile Meykon Meyve ve Kaynak Suları adına İsmail Koyun. Bu alandaki ödüller TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından verildi. 

EN ÇOK PRİM ÖDEYENLER VE İSTİHDAM SAĞLAYANLAR

Sosyal Güvenlik Kurumu’na en çok prim ödeyenler ve en çok istihdam sağlayanlar kategorisinde 20 milyon 888 bin lira ile birinci sıradaki Fine Otel Turizm İşletmecilik A.Ş. Rixos Hotels adına Murat Özercan. İkinci sırada 10 milyon 92 bin lira ile Özaltın Otel İşletmeleri adına Abit Dedebek. Üçüncü sırada 9 milyon 449 bin lira ile Suntopia Otel Hizmetleri ve Turizm firması adına Hakan Korkmaz. Bu alandakilere de ödüllerini TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından verildi. 

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜKLERİ ARASINDALAR

Türkiye’nin ilk 500 sanayi kuruluşu arasında yeralan Antalya firmaları da ödüllendirildi. Törende Adopen Plastik adına Mustafa Sak, AGT Ağaç Sanayi firması adına Levent Korkmaz, Yörükoğlu Süt ve Ürünleri firması adına Cihan Bulut ödüle layık görüldü. Yine Türkiye’nin ikinci en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan Ekiciler Süt Gıda Tarım ve Hayvancılık firması adına Burçin Ekici, Eti Elektrometalurji adına Nafiz Aksu ve Antalya Enerji Üretim A.Ş. adına Tarık Duru ve Mehmet Gülek’e ödülleri Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı tarafından verildi.

TÜRKİYE’NİN İLK YÜZ NAKLİNİ YAPAN ÖZKAN’A ÖZEL ÖDÜL

Geleneksel ödül töreninde ATSO’nun özel ödülü ise Türkiye’nin ilk yüz naklini gerçekleştiren ve bu sayede Antalya’nın tanıtımında büyük katkısı olan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonsrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan’a da ödülü Bakan Hayati Yazıcı tarafından verildi.

İLÇELERİN VERGİ ŞAMPİYONLARI

ATSO’nun ilçelerdeki temsilciliklerindeki gelir ve kurumlar vergisi birincileri de ödüllendirildi. İlçe şampiyonlarının ödülleri Atayla Valisi Ahmet Altıparmak tarafından verildi. İlçeler ve ödül alan kişi ve firmalar şöyle; Akseki’nin gelir vergisi şampiyonu 15 bin lira ile Halis Lütfi Gündoğdu, kurumlar vergisi şampiyonu 104 bin lira Ömer Duruk Tesisleri Petrol Ürünleri.

Kemer’de 658 bin lira gelir vergisi ile Hulusi Can Çıkmaz, kurumlar vergisinde 18 milyon 39 bin lira Kemer Yaşam Hastanesi. Elmalı’da 261 bin lira gelir vergisi ile Muzaffer Ün, kurumlar vergisinde 214 bin lira ile Kozludağ Otomotiv Akaryakıt firması. Gazipaşa’da 202 bin lira gelir vergisi ile Mustafa Uysal, 619 bin lira kurumlar vergisi ile Cemal Şenol Gıda ve Temizlik Malzemeleri İnşaat Petrol Turizm firması. Korkuteli’nde gelir vergisinde 200 bin lira ile Nazlı Önal, kurumlar vergisinde 1 milyon 745 bin lira ile Nur Gıda firması. Serik’de 305 bin lira gelir vergisi ile Mustafa Yıldırım, 13 milyon 232 bin lira ile kurumlar vergisinde de Nunhems Tohumculuk.



EB,MÇ (SU/RT)