Antalya Kent Konseyi'nin Kadın Meclisi üyeleri, Konyaaltı Caddesi Atatürk Parkı içindeki hizmet binasında basın toplantısı düzenledi. Kadın Meclisi Koordinatör Yardımcısı Gülser Avar, fiziksel, cinsel, duygusal, ekonomik ve ihmal şeklinde gerçekleşen istismarların, çocuklarda travma, stres bozukluğu, depresyon, düşük benlik saygısı, intihar davranışları, damgalanmışlık hissi, alkol ve madde kullanımı gibi sonuçlara neden olduğunu aktardı. Gülser Avar, istismara maruz kalan çocukların kız-erkek oranının birbirine yakın olduğunu, istismarcıların yüzde 96'sının erkek, yüzde 80'inin de çocuğun tanıdığı olduğunu kaydetti.

İHBAR MERKEZİ KURULMALI

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın çocuk istismarını önleyici ve caydırıcı tedbirler alması gerektiğine vurgu yapan ve bu konuda Kadın Meclisi'nin çözüm önerilerini sıralayan Gülser Avar, şöyle dedi:

"Sokakta çalışan çocukları ihbar için bir çağrı merkezi kurulmalı ve ihbarlar bu hattan yapılmalı. İstismara karşı çocuklar ve ebeveynler bilgilendirilmeli. Çocuk istismarını engelleyici yasal düzenlemeler yapılmalı. Çocuklara alkol vb. madde satışları yasaklanmalı. Bu konuda sıkı ve ciddi denetimler yapılmalı. İnternet ortamındaki çocuk istismarına karşı tedbir alınmalı. İstismara uğrayan çocukların ifadelerinin alınmasından sağlık kontrolüne kadar geçen her aşamada ve sonrasında travmaya engel olmak ve psikolojilerine daha fazla zarar vermemek için gereken tedbirler alınmalı, psikolojik destek verilmeli. Yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleri de işbirliği içinde istismarla mücadelede ortak projeler geliştirerek, toplumsal bilinci artırmalıdır."

PROJE HAZIRLANIYOR

Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisi Koordinatörü Songül Başkaya ise çocuk istismarının önlenmesi noktasında bir proje geliştirdiklerini ve çeşitli görüşmeler yaptıklarını belirtirken, istismara karşı öncelikle çocukların bilinçlenmesi için çalışma yapmak istediklerini aktardı.