Bursa'da evli ve 2 çocuk annesi Suphiye Yıldız'a İzmir Ege Üniversitesi'nde adı açıklanmayan bir kadavradan alınan at nalı şeklindeki böbrek umut oldu. Normal böbrekten farklı bir yapıya sahip olan at nalı şeklindeki böbreğin Yıldız'ın dokusuyla uyumlu olması üzerine Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi doktorları hemen böbreği ikiye ayırdı. Böbreklerden biri İzmir'de bekleyen hastaya aktarılırken diğerini ise dokuları 6'da 6 oranında tutan Suphiye Yıldız'a nakledilmesi için Bursa Acıbadem Hastanesi'ne gönderildi.

Suphiye Yıldız'ın büyük bir umutla beklediği böbrek, geçen çarşamba günü Acıbadem Hastanesi Üroloji ve Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Oktay ve ekibi tarafından yaklaşık 3.5 saat süren başarılı bir operasyondan sonra kendisine nakledildi.

Hastasının sağlık durumunun iyi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Oktay, bu naklin diğerlerine oranla farklı ve daha fazla emek istediğini söyledi.

Prof. Dr. Oktay, normalde böbreklerin farklı yerlerde olması gerektiğini hatırlattı. Prof. Dr. Oktay, "Kadavradan alınan böbrekler yan yana ve alttan bir birine bağlı. Bu yüzden at nalı benzetmesi yapılıyor. Böyle vakalar pek nadir görülür. Türkiye'de üçüncü ameliyatı biz gerçekleştirdi. Dünya'da ise 2008 yılına kadar 28, 2008'den sonra ise 35 vaka bildirildi" dedi.

öbrek nakli başarıyla gerçekleşen ve hayata yeniden bağlanan Suphiye Taşdemir ise "Bana bir can verdiler, böbreği verene Allah rahmet etsin, yeri cennet olsun" derken, tekstilci eşi Nurettin Taşdemir ise vatandaşların organ bağışı konusunda son zamanlarda daha çok bilinçlendiğini söyledi. Nurettin Taşdemir, ayrıca organı veren aileyle tanışmak istediklerini ve o aileyi artık kendi aileleri gibi gördüklerini sözlerine ekledi.



ST,HT(FK/BT)