Projenin tanıtımı için Konyaaltı Caddesi'nde tören düzenlendi. Törene Vali Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, üst rütbeli emniyet ve askeri personel, Milli Eğitim çalışanları, çocuklar ve vatandaşlar katıldı.

Projeyle ilgili bilgi ve uygulamaların gerçekleştirildiği törende konuşan İl Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, projenin Antalya Valiliği koordinasyonunda yürütüldüğünü söyleyerek, "Projede 8 ayrı kuruluş görev ve sorumluluk üstlenildi. Projeye göre yayaların rahat seyahat edebilmesi için gerekli tedbirler ulusal yasalarla belirleniyor. Proje ile kalkınmış ülkelerdeki gibi yaya önceliğinin kent insanı için yaşam biçimi haline gelmesine bir başlangıç oluşturma amacı güdülmektedir" diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ise projeyi çok önemsediğini belirterek, "Valilik ve il Emniyet Müdürlüğümüzü proje için kutluyorum. Bunun dışında çalışan tüm bürokratları kutluyorum. Uygar şehirlerde trafik önceliği yayaya aittir. Trafikteki en önemli sorunlardan biri sürücünün yaya şeridi olan yerlerde durmamasıdır. Yaya geçidinde bir araba durduğunda arkadan gelen arabanın ona çarpma tehlikesi vardır. Projenin önceliği ise Antalya'da bu kültürü yerleştirmektir" diye konuştu.

'MAGANDALIKTAN UZAKLAŞMALIYIZ'

Vali Ahmet Altıparmak ise Antalya'nın bir marka ve dünya şehri olduğunu, trafikte ve özel yaşantımızda magandalıktan uzaklaşmak zorunda olduğumuzu belirterek, şöyle dedi:

"Burada bir çok eksik olabilir. Ama Avrupa ile kıyasladığımızda en önemli eksiklerimizden birinin yaya ile ilgili trafik sorunu olduğunu görüyoruz. Bunun birçok ayağı var. Altyapı ve fiziki şartlar gibi. Gelişmeler son zamanlarda ileri boyutlara ulaşsa da hala eksiklerimiz var. Bir ayağı da araçların modersizasyonu. Bir başka ayak da eğitim. Bu proje ile bu ayak da güçlendiriliyor. Okul çağındaki çocuklara yönelik birçok eğitim çalışması yürütüyoruz. Bu bilgileri hem çocuklar uygulayacak hem de anne babasına uygulatarak geliştirecek. Proje kapsamında her ehliyet alacak kişiye ciddi eğitim veriliyor. Antalya'da 6 bin polis, 3 bin jandarma, 1000 kadar da fahri trafik müfettişi var. Antalya'da 3 kişiye bir araç düşüyor. Peki bu kurallar kim tarafından ihmal ediliyor. Her kural ihlalini uyarmalı, toplumsal olarak bu bilinci elde etmeliyiz."

Törenin ardından bir otomobilin direksiyonuna geçen Vali Ahmet Altıparmak, ilk uygulamayı da bizzat gerçekleştirdi. Kullandığı aracın hızını saatte 30 kilometreye ayarlayan Altıparmak, yaya geçitlerinde bekleyen öğrencilere yol vermeyi de ihmal etmedi. Çocuklarla birlikte projeyi değerlendiren ve hatıra fotoğrafı da çektiren Vali Altıparmak, daha sonra projenin detaylarını değerlendirmek ve geliştirmek için İl Koordinasyon Kurulu'na gitti.



ÖE(SU/SS)