Nora Buschmann, Takeshi Tezuka, Jose Manuel ve Francisco Cuenca Morales ikilisi ve Eren Sualp'ın sahneye çıkacağı festivalin tanıtım toplantısı, Antalya Kültür Merkezi'nde (AKM) gerçekleştirildi. Toplantıda Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, dünyada örneklerine sıkça rastlanan gitar festivallerinin Türkiye'de yapılmakla birlikte süreklilik sağlanamadığını söyledi. Bunun nedenleri arasında organizasyonların uzun soluklu olamaması ve festivallerin Türk gitar öğrencileriyle buluşamaması olduğunu kaydeden Başkan Akaydın, "Bu festivalde ise farklı olarak, gitar sevenlere çeşitli ülkelerden gelecek gitar ustalarından konser dinleme imkanı yanında, Türk öğrencilere eğitim vermek de hedeflenmiştir" dedi.

21- 25 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilecek 1'inci Uluslararası Antalya Gitar Festivali'nde İspanya, Almanya ve Japonya'dan gelen sanatçıların vereceği konserlerini yanı sıra, gündüz konferanslar ve workshop'larla eğitimler verileceğini belirten Başkan Akaydın, "Ayrıca 5 gün süresince Türk gitar yapımcılarının katılımıyla gerçekleşecek olan 'Gitar Tarihsel Gelişimi ve Türk Gitar Yapımcıları' adlı bir sergi de ülkemizde klasik gitarın gelişiminin görülebilmesi açısından önemli bir adım olacaktır" diye konuştu.

"KÜLTÜR VE SANATTA ANTALYA İSTANBUL'U AŞIYOR"

Antalya'da sanatın her türlüsünü yaşatmak istediklerini belirten Başkan Akaydın, "Antalya bir kültür turizm başkenti diye tanınıyor, ama turizmi kültür ve sanatla bütünleştirirseniz turizm anlam kazanır. Ben gitar festivalini sayın Kanneci gibi bir dostum olduğu için gerçekleştiriyorum. Başka bir dalda da gerektiğinde, uygun insanlarla buluştuğumuzda yenileri gelecektir. Hiç durmadan sanat ve hiç durmadan bilim Antalya'da yaşasın istiyoruz" dedi.

Kültür ve sanat organizasyonlarında Antalya'nın Türkiye'nin çok iyi bir yerine geldiğini belirten Başkan Akaydın, "Büyüklük olarak 7'nci kent olmamıza rağmen kültür ve sanatta birçok konuda İstanbul'la yarıştığımızı ve hatta birçok noktada geçtiğimizi ben değil, birçok yazar ve sanatçı ifade ediyor" şeklinde konuştu..

3 KONSER İÇİN 160 BAŞVURU

Uluslararası Antalya Gitar Festivali Sanat Yönetmeni Doç.Dr. Ahmet Kanneci, bu yıl ilkini gerçekleştirdikleri festivalin sanat ve bilimle buluştuğunu söyledi. Bunun festivallerde pek rastlanmayan bir durum olduğunu kaydeden Doç.Dr. Kanneci, "Biz bu festivali yapma fikini yurt dışında duyurduğumuz zaman 3 konser için 160 müracaat oldu. Bu bence birçok şeyi özetliyor. Ankara ve İstanbul'da böyle bir şeye girişildi. Ama 160'ın dörtte birine bile ulaşılmadı. Antalya biliniyor ve ücret almadan gelmek isteyenler oldu. 160 müracaat almak hakikaten enteresan" diye konuştu.

FESTİVAL PROGRAMI

1'inci Uluslararası Antalya Gitar Festivali, 21 Şubat Salı günü Cuenca ikilisinin konseriyle açılacak. Sırasıyla AKM Aspendos Salonu'nda saat 20.00'de Nora Buschmann, Eser Süalp, Takeshi Tezuka sahneye çıkacak. Festivalin kapanış konserini ise Doç.Dr. Ahmet Kanneci verecek. Festival bünyesinde ayrıca 22 Şubat Perşembe günü Soner Uluocak'ın 'Dünyada Gitar Tarihinin Evrimi' başlıklı panelini, Doç.Dr. Kanneci'nin 'Türkiye'de Gitar Eğitimi' ve Ertuğrul Bayraktar'ın 'Sanat Neden Gereklidir' başlıklı panelleri takip edecek. Paneller AKM Perge salonunda saat 17.30'da başlayacak.