Yerleşik hayata geçmiş olan Yörüklerin geleneklerini yaşatmak için Antalya Yörükler Derneği ve Kepez Belediyesi işbirliği ile temsili Yörük göçü düzenlendi. Bu yıl ilki gerçekleştirilen temsili Yörük göçü Varsak bölgesinde, tarihler boyunca Yörüklerin göç yolu olan ve Kepez Belediyesi tarafından restore edilen Akkuyu sarnıcından başlayıp, Hacı Mestal sarnıcına kadar sürdü. Kepez Kaymakamı Mehmet Ali Özyiğit, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ve Yörüklerin katıldığı göç yörük çadırındaki eşyaların toplanıp develere yüklenmesi ile başladı. İki sarnıç arasında develer, koyunlar, keçiler ve atları ile yol alan yörüklerin temsili göçünde bir de temsili gelin alma merasimi düzenlendi. Yörük çadırından alınan gelin at üzerinde diğer çadıra götürüldü.

Yörük göçünü yaylaya, mutluluklara yürüyüş olarak değerlendiren Kepez Kaymakamı Mehmet Ali Özyiğit, yörüklerin Türk milletinin özünü yaşatmaya devam edecek güzel insanlar olduklarını söyledi.

Anadolu Türklüğünün özünü yörüklerin oluşturduğunu söyleyen Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ise, Antalya’nın uluslararası düzeye gelen Altın Portakal Film Festivali gibi bu yıl birincisi düzenlenen Yörük göçünün de önümüzdeki yıllarda Antalya’da tüm Türkiye’nin katılımının sağlanacağı büyük bir yörük festivaline dönüşmesi temennisinde bulundu.

Antalya Yörükler Derneği Başkanı Abdullah Duman, Yörüklerin Orta Asya’dan Anadolu ve Avrupa’ya Türk kültürü ve islamiyeti ilmik ilmik işlediklerini söyledi. Yörüklerin yayla göçü kültürünü anlatan Duman, Toroslar'da bu yıl çetin kışa rağmen keçi ve koyunlarını kuzulattıklarını ve yaylaya açılma zamanının geldiğini söyledi. Antalyalı yörükler gün boyunca Ege ve Akdeniz türküleri eşliğinde Yörük göçü şenliği yaşadılar.



MÇ (SU/RT)