Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) verilerine göre Antalya'ya yılbaşından bugüne kadar 9 milyon 903 bin 159 turist geldi. Geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 1,5 oranında düşüş yaşandığı Antalya'ya gelen turistlerin yüzde 27'sini Ruslar, yüzde 26'sını Almanlar, yüzde 5'ini de Hollandalılar oluşturdu. Antalya'da bu yıl 2 milyon 735 bin 81 Rus, 2 milyon 657 bin 844 Alman ve 512 bin 67 Hollandalı turist tatil yapmayı tercih etti. Bu ülkeleri sırasıyla İngiltere, İsveç, Ukrayna, Norveç, Fransa, Belçika, Kazakistan, Avusturya'dan gelen turistler takip etti.

SINIR KOMŞULARINDA DÜŞÜŞ

AKTOB verilerine göre ayrıca 10 aylık dönemde Hollanda, İngiltere, Ukrayna, Fransa, Avusturya ve Polonya'dan gelen turist sayısında geçen yıla göre azalma yaşandı. Sınır komşuları İran pazarında yüzde 50, Suriye pazarında ise yüzde 65 gerileme kaydedildi. Azerbaycan ile Kazakistan'dan gelen turist sayısı da arttı.

ESNAFIN YÜZÜ GÜLÜYOR

Yaz mevsiminin sona ermesiyle genç tatilciler ülkelerine dönerken, yerlerini 50 yaş ve üzeri turistlere bıraktı. Kasım ayının başlamasıyla durgunlaşan Antalya'daki turistik tesislerde ağırlıklı olarak 'ikinci baharını' yaşayan 50 yaş ve üzerindeki Avrupalı ve Rus turistler konaklamaya başladı. İş hayatı sona ermiş, emeklilik dönemini yaşayan 50 yaş ve üzeri turistlerin, ülkelerine göre daha sıcak, kış aylarındaki güneşli gün sayısı da fazla olan Antalya'yı tercih etmeleri turistik bölgelerde hareketliliğe yol açtı. Genç turistlere oranla tarihi ve turistik yerleri daha fazla gezen yaşlı kuşak turistler, kent merkezinde esnafın da yüzünü güldürdü.

Geçen yıl kasım ayında Antalya'ya 296 bin 240 yabancı turistin geldiğini hatırlatan AKTOB yetkilileri, bu yıl da aynı sayıya ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti.