ayağa kaldırılıyor


ANTALYA Valisi Ahmet Altıparmak, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu uyarınca İl Özel İdaresi ve belediyelerce kültür varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi amacıyla hazırlanan projeler kapsamında kullanılmak üzere emlak vergilerinden sektreteryasını İl Özel İdaresi'nin yürüttüğü 'Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payı' hesabına aktarılan kaynaklarla Side'den-Alanya'ya, Akseki'den-Kaş'a kadar birçok proje, planlama ve uygulama çalışmalarının devam ettiği, bazılarının da tamamlandığını bildirdi.


Tarihi, kültürel mirasa sahip çıkmak için her türlü çabanın gösterildiğini ve her türlü imkânı kullandıklarını ifade eden Altıparmak, Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payı hesabından verilen destekleri bizzat takip ettiğini söyledi. Altıparmak katkı payı hesabının belediyelerle işbirliği içerisinde kullanılması konusunda Kaymakamlıklara genelge çıkardığını ifade ederek, "Koruma ve kollama var olanı muhafazayla mümkün ve yeterli olmaz. Aynı zamanda bunların aslına uygun olarak restorasyonunun yapılması, yenilenmesi, tamirat isteyenlerin tamir edilmesi ve işlevlendirilerek ayağa kaldırılması büyük önem arz etmektedir" dedi.


Kaymakamlardan belediye başkanlarından gelen projelerin mutlaka destek göreceğini ifade eden Vali Altıparmak, şöyle devam etti: "Çalışan, işini takip eden bölgesindeki tarih ve kültür varlıklarına sahip çıkmak isteyen belediye başkanlarımıza, kaymakamlarımıza desteğimiz sürecek. Side Belediye başkanı da işini iyi takip etti. Örneğin Thyce Tapınağı'nı ayağa kaldırdık. Teşekkür ediyoruz. Biz de desteğimizi verdik. Yine örneğin Alanya Demirtaş'taki ve Kemer'deki Selçuklu av köşklerimiz ile Alanya Kalesi içerisinde yer alan eserlere de katkılarımız sürüyor."^


ANTALYA,


Foto: Restore edilen tarihi eserler


===


İş dünyasından

muhteşem tepki


ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) 2013 yılı bütçesi 19 milyon 600 bin lira olarak kabul edildi. ATSO Başkanı Budak, esnaf, tarım, turizm ve sanayi sorunlarının bir Muhteşem Süleyman adlı televizyon dizisi veya Aykut Kocaman'ın istifası kadar önemsenmemesine tepki gösterdi. ATSO'nun 2012 yılı son meclis toplantısında 2013 yılı bütçesi belirlendi. Meclis Başkanı Ali Rıza Akıncı başkanlığındaki mecliste 2013 yılı gelir ve gider bütçesi 19 milyon 600 bin lira olarak kabul edildi.


Yılın son meclis toplantısında meclis üyelerine seslenen ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak ekonomide yaşanan yavaşlamalardan bahsetti. Budak, Türkiye'de esnafın sorunları, tarımın, turizmin ve sanayinin sorunlarının bir Muhteşem Yüzyıl adlı televizyon dizisi ya da bir Aykut Kocaman'ın istifası kadar gündeme gelmemesine tepki gösterdi. 2013'e ilişkin iyimser beklenti içinde olduklarını ifade eden Budak, buna neden olarak ise ekonomide yapısal bir iyileşme değil, Avrupa'da biraz düzelme görülüyor olmasını gösterdi.


TURİZMDE YÜZDE 2 KAYIP

Turizmde Antalya'nın 2012'yi yüzde 2 kayıpla kapattığını belirten Budak, Antalya'ya havayoluyla 10,5 milyon, deniz ve karayoluyla gelenlerle birlikte toplam 11 milyon turist sayısının aşılacağını dile getirdi. Kredi kullanımında artışın Türkiye'ye paralel olarak yüzde 12'ye düştüğünü belirten Budak, çek sorunu ve kredilerin durdurulmasının ticareti de tarımı da olumsuz etkilediğini vurguladı. Budak, "Tarımda hava koşulları nedeniyle fiyat düşüşleri yüzünden üretici perişan oldu. Kasım'da Toptancı Hal'de ortalama ürün değeri geçen yıl 1.22 TL iken, bu yıl 68 kuruşa düştü" dedi.


Tarımdaki fiyat düşüşünün yüzde 50'ye yaklaştığına işaret eden Budak, şöyle devam etti: "Sanayide böyle bir şey olsa bu büyük bir kriz demektir. Oysa tarımda gariban üreticinin kaderi olarak kabul ediliyor. Aynı durum Borsa'da da geçerli, orada da ortalama ürün değeri 96 kuruştan 78 kuruşa düştü. Sanayide ihracat artışı var, ancak sanayide elektrik tüketimi il genelinde 10 ayda yüzde 5 düşmüş görünüyor. OSB'de ise 11 ayda yüzde 6.2 artış kaydedildi. Ekonomide yavaşlamaya rağmen SGK'ya kayıtlı istihdam Eylül itibariyle yüzde 10 artışla 488 bine, işyeri sayısı da yüzde 9 artışla 60 bine ulaştı."


Ekonomideki yavaşlamanın bu sonuçlarına karşılık iki olumlu gelişmeden söz etmenin mümkün olduğunu anlatan Budak, Türkiye'de yatırımlar azalırken Antalya'da teşvikli yatırımların artış kaydettiğini, 2012'nin 11 ayında 1.5 milyarlık yatırım için teşvik alındığını belirtti. Antalya'da yapılan ihracatın 11 ayda 1.1 milyar dolar olarak gerçekleştiğine işaret eden Budak, sanayi ve özellikle maden ihracatının yüzde 18 arttığına dikkati çekti. Budak Serbest Bölge'den yapılan 328 milyon dolarlık ihracat ile Aralık ayı rakamları eklendiğinde toplam ihracatın 2 milyar doların üzerine çıkacağını ifade etti.


2013'te dünya turizminde yüzde 2-3 gibi küçük bir artış beklendiğine değinen Budak, Türk turizminde ise yüzde 3-4 arasında bir artış hedeflendiğini bildirdi. Budak sözlerini şöyle tamamladı: "Tarımda bu yıl ihracat artışı yılın ilk yarısında negatifte kaldı. İkinci yarıda artış başladı, ama şu ana kadar artış oranı yüzde 2 bile değil. Ticaret, inşaat ve sanayi sektörlerimizin ise daha çok faiz düşüşüne bağlı kredi artışından yararlanacağına inanıyorum. Dolayısıyla nasıl Türkiye için biraz daha iyi bir ekonomi bekliyorsak, Antalya için de aynısı söylenebilir."


Mehmet ÇINAR/ANTALYA,


Foto: Toplantıdan


===


Talasemi merkezinde erken yılbaşı


ADEM Tolunay Talasemi Merkezi'nde düzenlenen erken yılbaşı kutlamasında talasemi hastaları bir araya geldi. Akdeniz Kan Hastalıkları Derneği ve Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı işbirliğiyle geleneksel olarak düzenlenen ve bu yıl 16'ıncısı gerçekleştirilen yılbaşı eğlencesine hasta ve hasta yakınları katıldı. Akdeniz Kan Hastalıkları Derneği Umut Oruç ve Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı Başkanı Duran Canatan'ın hazır bulunduğu kutlamada çocuklar müzik eşliğinde eğlendi.


Merkezde tedavi gören talasemi hastası gençlerin ilgi gösterdiği yılbaşı kutlaması yemekle başladı müzikle devam etti. Organizasyon komitesi tarafından çocuklara yılbaşı şapkası ve kukuletası, balon, yılbaşı maskelerinin yanı sıra çeşitli hediyeler dağıtıldı. Bir arada olmanın ve eğlenceli vakit geçirmenin keyfini çıkartan çocuklar, çevreye gülücükler saçtı. Kimi talasemi hastası ise eğlenceye elinde kan ünitesiyle katıldı. Oturduğu yerden eğlenceyi takip eden talasemi hastaları, kan serumlarını yanından ayırmadı.


İbrahim LALELİ/ANTALYA,


Foto: Eğlenceden


===


Finike'de tavla turnuvası düzenlendi


FİNİKE'de bu yıl 1'incisi düzenlenen Altın Zar Tavla Turnuvası'nı, Finike Belediyesi Belediye Meclis Üyesi CHP'li Özgür Akınay kazandı. Tatlı Çay kenarındaki Park Likya Kafeterya tarafından düzenlenen turnuva 7 gün sürdü. 32 kişinin katıldığı turnuvada final karşılaşması Selahattin Genç ile Özgür Akınay arasında gerçekleşti.


Çekişmeli geçen ve seyredenlere zevk veren final karşılaşmasını 7-3 Özgür Akınay kazandı. Üçüncülük maçı ise Hatice Çelik ile Saliha Özdamar arasında gerçekleşti. Maçı, Hatice Çelik'in 7-2 skorla kazandı. Final maçının ardından Özgür Akınay'a birincilik, emniyet teşkilatını temsil eden Selahattin Genç ikinci, ve öğretmen Hatice Çelik ise üçüncülük kupasını aldı. Ödül töreninde konuşan işletme sahibi Gündüz Önal, çekişmeli maçların yaşandığı güzel bir turnuva izlediklerini, 15 Ocak 2013'te tekrarlamayı planladıklarını kaydetti.


Suat SÖĞÜT/FİNİKE,


Foto: Turnuvadan


===


Finike'de jet meclis


FİNİKE Belediyesi yılın son meclis toplantısını yaptı. Belediye Başkanı Nail Dülgeroğlu yapılan olağanüstü toplantıda, 2 gündem maddesi görüşüldü. Toplantıda, norm kadro kütüğünde değişiklik yapılması, sözleşmeli personel çalıştırılması ve ücretlerin belirlenmesine ilişkin 2 madde görüşüldü. Meclis üyelerinin yaptığı değerlendirmenin ardından sözleşmeleri personel alımı ve ücretlerinin belirlenmesi konusunda Belediye Başkanı Nail Dülgeroğlu'na yetki verilmesi oy birliğiyle kabul edildi.


Suat SÖĞÜT/FİNİKE,


Foto: Meclisten


===


Yıldızla Turnuvası sona erdi


ANTALYA'nın Kumluca İlçesi'nde Gençlik Hizmetleri ve Spor ilçe Müdürlüğü ile Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlen 'Yıldızlar Futbol Turnuvası' sona erdi. Kumluca Stadı'nda yapılan turnuvaya, 12 takım katıldı. Turnuvanın finalinde Özel Toros Kumluca Koleji ile Ziya Gökalp Ortaokulu takımları karşılaştı. Çekişmeli geçen maçı Ziya Gökalp Orta Okulu 1-0 almayı başardı.


Müsabakalar sonucunda Ziya Gökalp Orta Okulu birinci, Özel Toros Kumluca Koleji ikinci, Mimar Sinan Orta Okulu ise üçüncü oldu. Dereceye giren takımlara ödüllerini, Gençlik Hizmetleri ve Spor ilçe Müdürü Erol Koca verdi. Ziya Gökalp Ortaokulu Antalya'da yapılacak turnuvada Kumluca'yı temsil edecek.


Ekrem KARAMAN/KUMLUCA,


Foto: Kupa töreni


===


Atatürk için koştu


KEMER İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ilkokul, ortaokul ve liseler arasında 27 Aralık Atatürk Kır Koşusu düzenlendi. İlçe merkezi, belde ve köylerdeki okullardan gelen öğrencilerin yarıştığı koşuda, sporcular zor anlar yaşadı. Geleneksel hale getirilen 27 Aralık Atatürk Kır Koşusu, Kemer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün organizatörlüğünde gerçekleştirildi. İlçe merkezi, belde ve köylerden yaklaşık 90 öğrencinin katıldığı yarışma, yıldız kızlar, yıldız erkekler, küçük kızlar, küçük erkekler, genç kızlar ve genç erkekler olmak üzere toplam 3 kategoride 6 yarış düzenlendi.


Yarışta polis ekipleri güvenlik önlemi alırken, sağlık ekipleri de öğrencileri takip etti. Havanın güneşli olması nedeniyle koşuya keyifli başlayan öğrenciler, uzun mesafede zaman zaman zor anlar yaşadı. Bazı öğrenciler hızlı başladıkları koşunun yarısında zorlanarak yarışmaya yürüyerek devam etti. Yarışı bırakmadan bitiş çizgisine ulaşan öğrenciler ise sevinçlerini arkadaşlarıyla paylaştı.


Bazı öğrenciler de bitiş çizgisine ulaşır ulaşmaz kendilerini yere attı. Saat Kulesi önünden başlayan yarış Kemer Stadyumu, Deniz ve Kemal Sunal Caddelerinden devam edilerek Spor Salonu önünde sona erdi. Dereceye giren öğrencilere, İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili Veysi Aparı ile öğretmenler tarafından madalyaları verildi.


Saffet YENİGÜN/KEMER,


Foto: Koşu ve madalya töreninden fotolar


===




Cinayet yerinde keşif


ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde domuz zannettiği Ali Bargaç'ı av tüfeğiyle vurarak öldüren Bademağacı Köyü imamı Bayram Yüksel'in yargılandığı davada, mahkeme heyeti ve bilirkişi olay yerinde inceleme yaptı. Olayın meydana geldiği Bademağacı Köyü'ne giden Alanya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Necdet Vural, mahkeme heyeti ve bilirkişi Yaşar Cinbaş keşif yaptı.


KASTEN ÖLDÜRDÜLER

Keşif sırasında yaşamını yitiren Ali Bargaç'ın ağabeyi İbrahim Bargaç ve imam Bayram Yüksel'in eşi Nazmiye Yüksek de hazır bulundu. Nazmiye Yüksek, olayda kasıt olmadığını yaşananların bir kaza olduğunu savundu. İbrahim Bargaç ise "Adalete güveniyoruz, Bayram Yüksel olay günü geyik avından döndüğünü, bu sırada kardeşimi domuz sanıp ateş ettiğini iddia ediyor. Ancak bu yaşanan kesinlikle bilinçli ve kasıtlı işlenmiş bir cinayettir" diye konuştu.


KARDEŞİMİ GÖMECEKLERDİ

Kardeşinin Bayram Yüksel tarafından kasten öldürüldüğünü ileri süren İbrahim Bargaç, "Kardeşimi gömeceklermiş. Beresi çukurdan çıktı. Amcam Gaffar Bargaç, oğlu Cafer Bargaç ve Bayram Yüksel kardeşimi olay yerinden taşımışlar. Ancak daha domuz üzerime saldırdı o yüzden sıktım diyor. Ancak domuz saldırısına ilişkin delil yok. Bu olayı amcam ve oğlu biliyor" dedi.


OLAYIN GEÇMİŞİ

9 Aralık 2011'de Bademağacı Köyü'nde köy imamı Bayram Yüksel iddiaya göre çalılıklar arasından gelen sese av tüfeğiyle ateş etti. Saçmaların isabet ettiği Ali Bargaç ağır yaralandı. Ali Bargaç, Alanya Devlet Hastanesi'ne götürülürken yaşamını yitirdi. Jandarma, olay anında Ali Bargaç'ın yanında bulunan kuzeni Cafer Bargaç, arkadaşı Mustafa Şahin ve köy muhtarı Mehmet Bilgin'i gözaltına aldı. Diğer şüpheliler daha sonra serbest bırakılırken, Bayram Yüksel çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.


Özgür YILMAZ/ALANYA,


Foto: Keşiften