İlköğretim 3'üncü sınıfta okurken lösemiye yakalanan Elif Simay Gürler, eğitim hayatını bırakıp hastalığıyla mücadele etmeye başladı. Kemik iliği nakli için daha önce ailesinden örnekler alınan Gürler, uyumlu doku bulunamayınca uzun süre ilaçlarla hastalığa karşı mücadele verdi. 2010'da hastalığı ilerleyince Başkent Üniversitesi Adana Erişkin Kemik İliği Nakli Merkezi'nde tedavi görmeye başlayan genç kıza teknolojinin de gelişmesiyle kemik iliği nakli imkanı doğdu. Geçen ay ameliyata alınan Elif Simay Gürler'e annesi Fatoş Nalan Gürler'den alınan kısmi doku uyumlu kemik iliği nakledildi. İyileşmeye başlayan Gürler, taburcu edildi.

Lösemiyi yenmek için mücadeleyi hiç bırakmadığını söyleyen genç kız, aynı hastalığı çekenlere seslendi. Elif Simay Gürler, "Lösemi çekenler ilk olarak morallerini iyi tutsunlar. Ayrıca canları istemese bile yemeklerini hiç ihmal etmesinler. Ama her şeyden önemlisi moral diyebilirim. Tam iyileşince kendime bir iş kurmak istiyorum" dedi.

BÖLGEDE İLK KEZ YAPILAN BİR TEDAVİ

Kemik iliği naklini yapan ekibin başındaki Prof. Dr. Hakan Özdoğdu ise kısmi uyumlu kök hücre naklinin yeni bir yöntem olduğunu belirterek, gelişen tıbbın artık lösemi hastalarına umut olduğunu söyledi. Doku uyumu olmayan kişilerden ilik naklinin aileden dahi olsa çok zor olduğunu belirten Prof. Dr. Özdoğdu, bunun Türkiye'de bir kaç merkezde yapılabildiğini vurguladı. Prof. Dr. Özdoğdu, "Doku grubu uyumlu olmayan kişilerden nakil yapılabilmesi için çaba harcanır. Bunun yan etkileri olabilir. Ancak artık bu imkan doğmuştur. Biz bu hastamızda da dünyada yeni uygulanan protokolle annesinden kemik iliğini naklini gerçekleştirdik. Hastamız bugün başarıyla sağlığına kavuşmuş şekilde taburcu olmaktadır. Böyle bir nakil zorlu bir süreç, diğer nakillere göre daha riskli bir seçenektir. Bölgemizde ilk olması nedeniyle bunun gururunu yaşıyoruz" diye konuştu.