Mersin'de oturan ve reklam tabelası yapan bir firmada çalışan Mehmet Çetintaş, 3 Aralık günü, mesai arkadaşları Yaşar Özsöz ve Mehmet Ateş ile birlikte Ankara'daki bir iş için otomobille yola çıktı. Mehmet Ateş yönetimindeki otomobil, Aksaray kent merkezi girişinde mıcıra kaptırınca kontrolden çıkıp takla attı. Kazada sürücü Ateş, Özsöz ve Çetintaş yaralandı. Ağır yaralı Çetintaş, ilk müdahalenin ardından Konya'daki özel bir hastaneye sevk edildi.

Beyin ölümünün gerçekleşmesi üzerine organ nakil koordinatörleri, Mehmet Çetintaş'ın organlarının bağışlanması için temasa geçti. Ailesi, Çetintaş'ın, eşinden boşanan diyaliz hastası annesi Aysel Çevik'e 2 yıl önce böbreğinden birini vermek istediğini, doku uyumu sağlanmayınca bunu gerçekleştiremediği için organlarının bağışlanmasını vasiyet ettiğini belirterek, organ bağışını kabul etti. Aysel Çevik de oğlunun kendisine bağışlayamadığı organların başkalarına hayat vermesini çok istediğini söyledi.

3 ORGAN ANTALYA'DA NAKLEDİLDİ

Konya'da yapılan operasyonda Mehmet Çetintaş'ın iki böbreği ve karaciğeri Antalya'daki Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ndeki 3 hastaya, kornealarından biri de Konya Numune Hastanesi'ndeki 1 hastaya nakledilmek üzere alındı. Akdeniz Üniversitesi Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü'nde yapılan ameliyat ile Mehmet Çetintaş'ın böbreklerinden biri, Antalya'da 4 yaşındayken kronik böbrek yetmezliği teşhisi konulan 30 yaşındaki Mehmet İnce'ye nakledildi. Çetintaş'ın diğer böbreği ise Kayseri'de 13 yıldır diyalizle yaşama tutunan 20 yaşındaki Yasemin Furat'a nakledildi. Çetintaş'ın karaciğeri de Denizli'de yaşamını sürdüren 32 yaşındaki Gökçe Yakut'a nakledildi.

ALTINCIDA ŞANS YÜZÜNE GÜLDÜ

Böbrek nakli yapılan İnce, 12 yaşına geldiğinde doktorlarının diyalize girmesinin şart olduğunu söylediğini belirterek, "18 yıldır diyalize giriyorum. Daha önce 5 kez böbrek nakli için çağrıldım fakat uygun görülmediği için gerçekleşmedi. Altıncı çağrılışımda şans benden yanaydı ve nakil oldum. Doktorlarım 'Su içebilirsin' dediklerinde yaşadığım sevinç hiçbir şeyle değişilmez. Organlarını bağışlayarak bana bu mutluluğu yaşatan, hayata tutunmama neden olan kişiye ve ailesine sabah akşam dua ediyorum" diye konuştu.

'BUGÜN BİZE, YARIN BELKİ DE SİZE'

Diğer böbreğin nakledildiği Yasemin Furat ise 6 yıldır Sağlık Bakanlığı Organ Bekleme Sırası'nda yer aldığını belirterek, "Organlarını bağışlayıp beni hayata bağlayan aileye teşekkür ediyorum. Allah dualarımı kabul etti. İnsanın her istediğini yapabilmesi kadar güzel bir şey olamaz. Ben bunun kıymetini biliyorum. Herkesi organ bağışı gönüllüsü olmaya çağırıyorum. Bugün bize, yarın belki de size" dedi.

'EN ŞANSLI ŞANSSIZ'

Mehmet Çetintaş'ın karaciğerinin nakledildiği Gökçe Yakut da çok mutlu olduğunu söyledi. Çetintaş'tan nakledilen karaciğerle 4 gün hayata bağlandığını belirten Yakut, şöyle konuştu:

"Mehmet Çetintaş'ın karaciğeri, 11 Aralık'ta bana nakledildi. Ancak karaciğer çalışmamış. Komaya girmişim ve bilincim kapanmış. 15 Aralık'ta Sağlık Bakanlığı'na acil karaciğer bildirimi yapılmış. Bunun üzerine Konya'da beyin ölümü gerçekleşen 46 yaşındaki Bilal Küpçü'nün karaciğeri bana nakledilmiş. Bilincim 4 gün kapalı olduğu için ikinci nakilden iki gün sonra durumdan haberdar oldum. Bu nedenle kendime 'En şanslı şanssız insanım' diyorum."

ORGAN BAĞIŞI HAYAT KURTARIR

Organ bağışının önemine dikkat çeken Organ Nakli Merkez Müdürü ve Cerrahi Sorumlusu Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, herkesi organ bağışı için gönüllü olmaya davet etti. Doç.Dr. Dinçkan, "Organ bağışı saatler içinde bir hayatı kurtarıyor. Bunun en güzel örneğini karaciğer sirozu olan Gökçe Yakut ile yaşadık. 4 gün arayla 2'nci karaciğer takıldı. Şimdi sağlık durumu çok iyi" diye konuştu.

ANNE HÂLÂ NAKİL BEKLİYOR

Mehmet Çetintaş'ın Mersin'de oturan annesi Aysel Çevik ise halen böbrek nakli bekliyor.



EA(SU/CK)