Mersin'in Toroslar ilçesi Halkkent Mahallesi'nde oturan 4 çocuk annesi 46 yaşındaki Zeliha Fırat, geçtiğimiz pazar gecesi hava almak için Cumhuriyet Evleri 5. Blok 12. kattaki evinin balkonuna çıktı. Gece saat 02.00 sıralarında meydana gelen olayda Fırat, dengesini kaybederek düşüp başını çarptı. Mersin Devlet Hastanesi'ne kaldırılan ve beyin kanaması geçiren Fırat'ın dün beyin ölümü gerçekleşti. Çocukları annelerinin isteği doğrultusunda Zeliha Fırat'ın bütün iç organları bağışladı. Zeliha Fırat'ın organları, bu sabah iki ayrı ekip tarafından çıkarılarak, Adana ve Konya'ya gönderildi.

Zeliha Fırat'ın büyük oğlu 26 yaşındaki Hamit Baş, annesi ile daha önce bu tür olaylar karşısında organların bağışlanması sonusunda sohbetler yaptıklarını belirterek, "Organ bağışı, annemin de dikkatini çekmişti ve sormuştu. Birçok kez bu konuda sohbet ettik ve annemin de böyle bir isteği vardı. Bize, 'Bana bir şey olursa organlarımın başka insanlara can vermesini isterim' demişti. Böyle bir durumun başımıza geleceğini hiç düşünmemiştik ama başımıza gelince biz kardeşler olarak oturup konuştuk. Kimsenin buna itirazı olmadı, hepsi anlayışla karşıladı. Başka insanlara can vermiş oluyoruz. Biz anemimizi kaybettik acımız büyük ama mutluyuz. Umarım başka insanlara can vermek bizi biraz teselli eder" dedi.

Operasyonla ilgili bilgi veren Mersin Devlet Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Uz. Dr. Emine Çiğdem Sanlı ise Zeliha Fırat'ın beyin kanaması sonucu pazar günü hastanenin acil servisine getirildiğini, çekilen tomografi sonucunda yoğun bakıma kaldırıldığını belirtti. Fırat'ın pazar gecesi solunum cihazına bağlandığını anlatan Sanlı, "Hayati fonksiyonları kötüleşti. En son yasal olarak dün uzman hekimimiz, beyin cerrahı, nöroloji, kardiyoloji ve anestezi uzmanı gelerek gerekli testleri yaptılar ve beyin ölümü tanısı konuldu. Aile organ bağışını kabul etti, sağ olsunlar ve bütün gece organların dağıtımı sürdükten sonra bu sabah ameliyatı gerçekleşti" dedi.

Zeliha Fırat'ın karaciğerinin Mersin Üniversite'nden karaciğer nakli yapan ekip tarafından alındığını, böbreklerin de Çukurova Üniversitesi'nden gelen ekip tarafından çıkarıldığını aktaran Sanlı, aslında Fırat'ın bütün organlarının sağlam olduğunu ancak, AB kan grubu olduğu için alıcı bulmakta zorlanıldığını kaydederek, "O yüzden sabaha kadar dağıtım sürdü. Karaciğer Konya'ya, her iki böbrek de Adana'ya gidiyor. Bütün iç organları bağışlamışlardı ama AB kan grubu alıcı olmadığında olmuyor ne yazık ki" diye konuştu. Zeliha Fırat'ın böbrekleri, öğle saatinde Çukurova Üniversitesi'nden gelen ekip tarafından özel bir araçla Adana'ya götürülürken, karaciğeri ise 112 Teknik Araç ile Konya Meram Üniversitesi'ne gönderildi.

Bu arada, Zeliha Fırat'ın, eşinden ayrıldıktan sonra çocuklarını babasından kalan emekli maaşı ile geçindirdiği öğrenilirken, maddi durumu iyi olmayan, en büyüğü 26, en küçüğü 16 yaşındaki 4 kardeşin geçimlerini sağlamak için ağabey Hamit Baş'ın bir işe yerleştirilmesi konusunda, Mersin Devlet Hastanesi yönetimi ile İl Sağlık Müdürlüğü de girişmelere başladı.

Mİ(MK/SSA)