Hasköy Sanayi Sitesi'ndeki çöpleri daha önce toplayan belediye, buradaki çöplerin sanayi atığı olduğunu belirterek bunları İzmit Atık Yakma Değerlendirme ve Depolama A.Ş. (İZAYDAŞ) yetkililerinin alması gerektiğini öne sürerek çöp toplamayı durdurdu. İzaydaş yetkilileri ise kendilerinin toplaması ve bertaraf etmesinin parasal maliyeti olduğunu söyleyince anlaşmazlık büyüdü. Küçük Sanayi Sitesi yönetimi ve üyeler de aralarında bunların toplanması için anlaşamayınca sitenin içi çöplüğe dönüştü.

ÇÖPLER ZAMAN ZAMAN YANIYOR

Karşılıklı çözümsüzlük sonucu site içinde çöp dağları oluştu. Ağır kokular yayan çöp birikintileri çirkin görüntülerin oluşmasına da neden oluyor. Biriken çöplerin yangınlara da neden olduğunu söyleyen bölge esnafından Abdullah Günay ve Mesut Pehlivan şunları söyledi:

"Uzun zamandır çöpler biriktiği için içerisinde gaz oluşuyor. Bu gazlar da en ufak birer kıvılcımla yanmaya başlıyor. Sürekli itfaiye ekipleri burada nöbet tutuyor. Ayrıca yine çöpler içerisinde fareler ve diğer haşereler kol geziyor. Bu da bu gölgede yaşayan insanlar için salgın hastalık riski oluşturuyor. Bu duruma belediyenin önlem alması gerekiyor."

BELEDİYE: ÇÖPLER SANAYİ ATIĞI

Gebze Belediyesi'nden yapılan açıklamada ise bölgedeki çöplerin sanayi atığı olduğu ve sanayi atığının İzaydaş tarafından toplandığı belirtildi. Evsel atıkların belediyeler tarafından, diğer sanayi atıklarının ise yetkili kurumlar tarafından toplandığı ifade edilirken, bölge esnafına gerekli açıklamaların yapıldığı vurgulandı. Açıklamada şöyle denildi:

"Belediyemiz tarafından yapılan çöp toplama çalışmaları yalnızca evsel atıklara yönelik olup, sanayi atıkları bölgedeki sanayi yönetimlerinin anlaşmaları karşılığında İZAYDAŞ yetkililerince alınmaktadır. Sanayi atıklarının alınabilmesi için sanayi yönetiminin  İzaydaş'a  belirli bir ücret ödemesi gerekmektedir."



MI,BK(MB/COŞ)