Ankara'da Amerika Büyükelçiliği önünde patlama oldu. İlk gelen bilgilere göre elçiliğe canlı bomba saldırısı düzenlendi. Saldırganın kapıdan geçerken bombayı patlattığı ve biri canlı bomba olmak üzere iki kişinin öldüğü aktarıldı.

İçişleri Bakanı Muammer Güler, yaptığı açıklamada canlı bombanın yasadışı bir sol örgüt üyesi olduğunu açıkladı...

Saldırı sadece elçilik çalışanlarının ve çalışanları ziyaret için kullanılan kapıda gerçekleşti. Patlamanın şiddetiyle duvar yıkılırken, elçilik çalışanlarının dışarı çıkmasına da izin verilmiyor. İkinci patlama şüphesiyle bölge güvenlik kordonu altına alınırken, binadan biri kadın iki yaralı dışarı çıkarıldı.



GÜÇLÜ PATLAMA

İlk bilgilere göre patlamanın canlı bombadan kaynaklandığı belirtilirken, canlı bombanın nasıl ve hangi yöntemle Büyükelçiliğe geldiği henüz bilinmiyor. Polis patlamanın olduğu bölgede geniş güvenlik önlemleri aldı. Çevrede beden parçaları var. ABD Büyükelçi'nde gerçekleşen patlamanın nöbetçi kulübesinde olduğu ve kulübenin patlama sebebiyle yıkıldığı bildiriliyor.


ÖLÜ SAYISI 2'YE YÜKSELDİ

İlk belirlemelere göre canlı bomba x-ray cihazından geçerken bombayı patlattı. Patlamada biri güvenlik görevlisi, bir canlı bomba olmak üzere 2 kişi yaşamını yitirdi. 2 kişi de yaralı.

Kaldırımda çok sayıda beden parçası olması nedeniyle saldırının canlı bomba tarafından gerçekleştirildiği şüphesi kuvvetlendi.

ESKİ NTV MUHABİRİ YARALANDI

Ankara Büyükelçiliği’ndeki patlamadan yaralı kurtulan kişinin, eski NTV muhabiri Didem Tuncay olduğu çıktı. Numune Hastanesi'nde tomografisi çekilen ve müşahade altında tutulan Tuncay'ın hayati tehlikesinin sürdüğü belirtildi.

Didem Tuncay’ın vize işlemleri için elçilikte bulunduğu öğrenildi.

VALİ: CANLI BOMBA SALDIRISI

Ankara Emniyet Müdürü de olay yerine gitti. Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu da olay yerine gidiyor. Ankara Valisi de olay yerine gitti. İnceleme yapıyor.

Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği girişinde meydana gelen saldırıda, saldırganın üzerindeki bombayı patlatması sonucunda kendisiyle birlikte bir kişinin daha öldüğünü bildirdi. Yüksel, patlamanın ABD Büyükelçiliği'nin kendi alanı içerisinde gerçekleştiğini söyledi.

ABD: HIZLI MÜDAHALEDEN DOLAYI TEŞEKKÜR EDERİZ

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği bir açıklama yaparak, "ABD Büyükelçiliği'nde bir patlama meydana gelmiştir. Gerekli önlemler alınmıştır. Türk emniyet yetkililerine hızlı müdahalesinden dolayı teşekkür ederiz. Daha fazla bilgimiz olduğunda sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz" dedi.

DAVUTOĞLU, RICCIARDONE İLE GÖRÜŞTÜ

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, büyükelçilik girişinde meydana gelen ve iki kişinin ölümüne neden olan patlamanın ardından Büyükelçi Ricciardone'yi arayarak, olayla ilgili üzüntülerini iletti.

GÜVENLİK GÖREVLİSİNİN KİMLİĞİ

Olay yerine giden İçişleri Bakanı Muammer Güler yaptığı açıklamada "Canlı bomba olduğu tahmin edilen bir şahısta patlama yaşanıyor. O bölgede bulunan 3 güvenlik görevlisi var, ikisi korunaklı yerde bulunuyor. İki güvenlik görevlisi ayakta tedavi edildi" dedi.

Patlamada hayatını kaybeden güvenlik görevlisinin 1966 doğumlu Mustafa Akarsu olduğunu bildiren Güler, "Canlı bombacının kimliğini tespit için çalışma sürüyor. Kısa sürede sonuca varmaya çalışacağız. Canlı bombacının erkek olduğu tespit edildi" açıklamasını yaptı.



BAŞBAKANDAN AÇIKLAMA

Başbakan Erdoğan, hünez detaylı bilgisinin olmadığını, bilgi alacağını belirtti.

CHP'DEN AÇIKLAMA

Saldırıyı kınayan CHP ise hükümete seslendi. "Hükümetin olayın üzerine eğilmesini ve sorumluların bulunmasını bekliyoruz" denildi.

ÇEVREDEKİ EVLERİ ETKİLENDİ

Patlama nedeniyle çevredeki evlerde zarar gördü. Patlama sonucu, ABD Büyükelçilik binasının duvarının yıkıldığı görüldü. Büyükelçiliğin olduğu Paris Caddesi’nin her iki yanı polis tarafından özel olarak korunuyordu. Bu caddeye giren araçlara da iki noktada da bulunan polis tarafından izin veriliyordu.

EL KAİDE Mİ?

Ankara'da ABD Büyükelçiliği'ne canlı bomba saldırısı yapıldı. Ortadoğu'daki bütün Amerikan elçilikleri kırmızı alarma geçti.

Saldırının El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in damadı Süleyman M.'nin Ankara'da yakalanmasından hemen sonra yaşanması dikkat çeken bir detay... Süleyman M. Milli İstihbarat Teşkilatı ile CIA nın yürüttüğü operasyonla bir ay önce sahte pasaportla geldiği Ankara'da yakalandı. Süleyman M. 11 Eylül saldırılarından sonra kayıplara karışmıştı.

BÖLGE İYİ KORUNUYORDU


ABD Büyükelçiliği’nin bulunduğu bölge Ankara’da en yoğun korunan yerlerden biri konumunda. Atatürk Bulvarı ile Paris Caddesi arasında yer alan ABD Büyükelçiliği’nin hemen yanında eski TRT Genel Müdürlüğü’nün binasında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bulunuyor.

Milliyet ve Vatan gazeteleri ile karşı karşıya bulunan Büyükelçiliği’nin kaldırımlarında dahi büyük demir bariyerler tarafından korunuyor. Aynı zamanda Ankara’da protokol geçiş olu olarak da bilinen Atatürk Bulvarı üzerindeki ABD Büyükelçiliği’nin kaldırımları dahi işgal edecek derecede demir bariyerlerle korunması yargıya bile taşınmıştı.

Bölgede güvenlik için güvenlik güçleri de bulunduruluyordu.

İLK FOTOĞRAF



DAMADA OPERASYONUN AYRINTILARI

Öldürülen El-kaide lideri Usame Bin Ladin'in tüm dünyada aranan damadı Süleyman M., Milli İstihbarat Teşkilatı ile CIA'nın yürüttüğü operasyonla sahte pasaportla geldiği Ankara'da yakalandı.

Pakistan'da öldürülen Usame Bin Ladin'in damadı Süleyman M., MİT'in ABD gizli servisiyle ortak yürüttüğü çalışma sonrasında Çankaya'da bir otelde yakalandı.

Tolga Şardan'ın Milliyet gazetesindeki özel haberine göre, Süleyman M.'nin 11 Eylül saldırılarından sonra kayıplara karıştığı ve 11 yıldır İran'da özel bir kampta kaldığı belirlendi. Bir süre önce ABD gizli sevisinden gelen bir bilgi üzerine harekete geçen MİT, Süleyman M.'nin izine Ankara'da ulaştı.

İran kamptan çıkarınca kullandığı sahte Suudi Arabistan paraportuyla yasadışı şekilde Türkiye'ye geçen Süleyman M.'nin yerini tespit eden ABD, MİT'e bilgi verdi. Düzenlenen operasyonla Süleyman M., Çankaya’da kaldığı otelde yakalandı.

Süleyman M.’nin, daha önce Kuveyt vatandaşı olduğu ancak, terörist faaliyetlere katıldığı gerekçesiyle ABD güvenlik birimlerince tüm dünyada araması nedeniyle Kuveyt devletince vatandaşlıktan çıkartıldığı öğrenildi.

ABD güvenlik birimlerinin, Süleyman M.’yi teslim aldıktan sonra El Kaide faaliyetleri çerçevesinde sorgulamak istediği ancak Türkiye’nin mevzuat gereği bunu yerine getiremediği bildirildi.

Süleyman M.'nin kanunlar gereği İran'a sınırdışı edileceği öğrenildi.

Süleyman M.’nin yakalanması kamuoyundan da gizli tutuldu. MİT ve Emniyet tarafından İçişleri eski Bakanı İdris Naim Şahin ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın çalışma ekibinin bilgilendirildiği öğrenildi.

---

ABD Büyükelçiliği saldırısında DHKP-C iddiası


Ankara'daki ABD Büyükelçiliği içinde saat 13.10 civarında büyük bir patlama meydana geldi.

Canlı bombanın binanın 2 No'lu kapısının içinde kendini patlattığı belirtiliyor.

Patlamanın nöbetçi kulübesinde olduğu ve kulübenin patlama sebebiyle yıkıldığı, olay yerinde ceset parçalarının bulunduğu ve ölenler olduğu bildiriliyor.

Bölgeye çok sayıda itfaiye ve ambulans sevk edildi…

Patlamanın bir canlı bomba eylemi olduğu sanılıyor. Çevreye yayılan parçalanmış cesedin saldırıyı düzenleyen bombacıya ait olduğu iddia edildi. Patlama sonrası ceset parçaları çevredeki ağaçların ve otomobillerin üzerine kadar yayıldı.

Olayın ardından içeride bulunan herkes sığınaklara toplandı. Binada yaralıların olduğu belirtilirken, biri kadın, iki yaralı dışarı çıkartıldı.

İlk belirlemelere göre erkek bir intihar eylemcisi ve Mustafa Akarsu isimli bir güvenlik görevlisi öldü, 2 kişi yaralandı.

Yaralılardan birinin, yakın bir döneme kadar NTV’de çalışan gazeteci Didem Tuncay olduğu ortaya çıktı. Numune Hastanesi’nde tomografisi çekilen ve müşahade altına alınan Tuncay’ın durumunun iyiye gittiği bildirildi. Tuncay’ın vize işlemleri için elçilikte bulunduğu öğrenildi.

Hayatını kaybeden canlı bombanın parmak izi araştırması sonucu 40 yaşındaki DHKP-C üyesi Ecevit Şanlı  olduğu açıklandı. Ecevit Şanlı daha önce 1997 yılında İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve Harbiye Orduevi'ne lav silahıyla saldırı düzenlenmesi iddiasıyla tutuklanmıştı.