Öğrenciler adına konuşan Romanya’dan 'DCTİ' adlı çevre derneğinin üyesi Delia Costaş, Başkan Gökçek'e kendilerini kabul ettiği için teşekkür etti. Costaş, "Çok güzel tecrübeler yaşadık. Türk kültürü ve Türk toplumu hakkında çok güzel şeyler öğrendik. Toplu taşım, anıtlar, şehir hakkında bilgi aldık. Ulaşım sisteminde doğalgaz kullanıyorsunuz. Bizim geldiğimiz ülkelerin bir kısmı doğalgaz kullanmaya başlamadı bile" diye konuştu.

GÖKÇEK HAVA KİRLİLİĞİ GÜNLERİNİ ANLATTI

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de 4 dönemdir belediye başkanlığı yaptığını, çevre projelerinin doğalgazlı otobüslerle sınırlı kalmadığını belirterek, şunları söyledi:

"18 yıl önce Ankara’da müthiş bir hava kirliliği vardı. Kış aylarında kuşlar hava kirliğinden etkilenerek dallardan aşağı düşerlerdi. Astım hastaları sokağa çıkamazdı. Ankara'nın yapısının bir çanak şeklinde olması ciddi sıkıntı meydana getiriyor. Kasım- Aralık aylarında terselme denilen olay meydana gelir. Adeta şehrin üzerine bir örtü örtülüyor. Alttan çıkan dumanlar örtünün altında kalıyor ve yoğunluk oluyor. Yağmur yağmaz rüzgar olmazsa dumanın dağılma şansı da olmuyor. O yıllarda Ankara’da daha çok kömür kullanıldığı için de hava kirliliği had safhaya çıkıyordu. Şimdi bu hava kirliliği bitti çünkü bu sürede 1 milyon 400 bin doğalgaz abonesi yaptık."

'NÜFUS 2 KAT, YEŞİL ALAN 9 KAT ARTTI'

Ankara’da yeşil alan konusuna da değinen Başkan Gökçek, 18 yıl önce kişi başı 2 metrekare olan yeşil alan miktarının, nüfusun iki kat artışına rağmen bugün 18 metrekareye yükseldiğini ifade etti. Ankara’da 'Müthiş bir nüfus patlaması' olduğunu kaydeden Başkan Gökçek, "Sadece, geçen sene 120 bin kişi kent dışından Ankara’ya göç etti. Bir yıl önce de 113 bin kişi Ankara’ya geldi" dedi.

'ÇEVRE AÇISINDAN ÇOK HASSASIZ'

Çevre açısından çok hassas olduklarını ve otobüs filosuna 250 körüklü doğalgazlı otobüs daha ekleneceği belirten Başkan Gökçek, Ankara’da bir başka önemli hizmetin de atıkların geri dönüşümü olduğunu söyledi. Mamak Çöplüğü'ndeki çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Gökçek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Dünyada para harcamadan çöpünü imha ettiren ve enerjiye çeviren belki de tek belediye biziz. Aynı şekilde bir de atık su ile ilgili tesisimiz vardı. O da son derece çevreci. Civarını da ağaç yetiştirmek için sera olarak kullanıyoruz. Yeşile verdiğimiz önem dolayısıyla Ankara’da çok sayıda dev rekreasyon alanları oluşturduk. Dünyanın hemen hemen hiçbir kentinde dev rekreasyon alanı kentlerde ikiyi geçmez, ama biz de şu anda 8 tane var, dokuzuncusunu yapıyoruz."

BÜYÜKŞEHİRDEN EKONOMİYE DESTEK

Konuk öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Başkan Gökçek, Büyükşehir Belediyesi olarak ekonominin geliştirilmesi için pek çok alanda ticarete destek verdiklerini, ATO ile Shoping Festivali hazırlığı içerisinde olduklarını dile getirdi. Başkan Gökçek, "Aslında bizim belediye olarak direkt görevimiz değil ama kentteki ekonomik hayatın, ticari hayatın gelişmesi amacıyla bizi de ilgilendirdiğini bildiğimiz için her türlü desteği veriyoruz. Mesela bu festival herhalde bize 10 milyon dolar ya da euro’ya mal olacak ama ekonomiyi ayakta tutmak, geliştirmek için buna mecburuz" diye konuştu.

'SANAYİDE İSTANBUL, TİCARETTE ANKARA BİR NUMARA'

Ticarete verdikleri desteği sanayiye de verdiklerini belirten Başkan Gökçek şöyle konuştu:

"Sanayinin alt yapılarını ücretsiz yapıyoruz. Bunun karşılığında sanayicilerden istihdam sağlamalarını, yani insan yerleştirme garantisi vermesini istiyoruz. Belediye Başkanı olduğum sürece bu tip kampanyalarla 250 bin insanın iş sahibi olmasına yardımcı olduk. AVM’lerde kişi başına düşen metrekare olarak Türkiye'de bir numarayız. İstanbul'u geçtik. Bizde her bin kişiye 228 metrekare alışveriş alanı düşüyor, İstanbul’da 222. İnanılmaz bir yarış var aramızda. Sanayide İstanbul bir numara, ticarette de biz." Öğrencilere çanta ve kravattan oluşan hediyeler veren Başkan Melih Gökçek, beraber hatıra fotoğrafı çektirdi.



DHA(MV/COŞ)