Ankara'da doğan ve Endüstri Meslek Lisesi mezunu olan 50 yaşındaki Ersan Doğan, bir fabrikanın makina tamir onarım ve bakım atölyesinde teknisyen olark yıllarca çalıştıktan sonra 6 yıl önce emekli oldu. Emekliliğinden hemen sonra atölyesini evine taşıyan evli ve 2 çocuk babası Doğan, günümüzde kullanılmayan ve model olarak müzelere taşınan buharlı trenlerin minyatürünü yapmaya başladı. Tamamen kendi emeği ile nostalji olarak ürettiği kömürle çalışan buharlı trenlerin ülkemizde 100-15 yıl kulanılarak hizmet verdiğini belirten Doğan, şunları söyledi:

"Evimde tamamen el işçiliğine dayanan ve 600 kilogram yük çekebilecek model lokomotif ve buhar makinaları yapmaya başladım. Bir ara ürettiğim buhar makinalarını Kalede bulunan Rahmi M. Koç Sanayi Müzesi yetkililerine gösterdim. Daha sonra Sayın Rahmi M. Koç, Ankaraya geldiğinde benim ürettiğim, artık günümüzde kullanılmayan eski buhar makinaları ile ilgilenerek, müzesinde bu tür makinaları üretebilmem için atölye ayırabileceğini söyledi. Bana 'çalışmak ister misin?' diye teklifte bulundu. Ben de seve seve kabul ederek 6 yıldır bu atölyede model trenler yapmaya başladım."

Rahmi M. Koç Sanayi Müzesi'nde bundan 150 yıl önce kullanılmış olan ancak, gerçeğini aratmayan buharlı tren lokomotiflerini yapmaya başladığını belirten Ersan Doğan, şöyle devam etti:

"Türkiye ve İngiltere'de kullanılmış, buharla çalışan eski tren lokomotiflerini tamamen el emeğine dayalı minyatür olarak birebir çalışarak müzede sergiliyorum. Türkiye'de benden başka bu işlerle uğraşanın olduğunu tahmin etmiyorum. Çünkü çok zor bir iş. Yapmaya çalıştığım eski lokomotiflerin tüm parçalarını kendim imal ediyorum. Lokomotif ve vagonları tamamlandığında görsellik olarak tamamen gerçeğini aratmıyor. Kapasite bakımından da 600 kilogram bir yük veya 10 yaşlarında 12 çocuğu taşıyabiliyor."

Talep olması halinde büyük bahçeli evlerde veya iş merkezlerinde buharla çalışan trenler kurabileceğini beliten Doğan, "Yaptığım buharla çalışan model trenleri iş merkezlerinde veya büyük bahçeli evlerde kurabilirim. Bunun yanı sıra vatandaşlardan gelecek model trenleri gerçeğine uygun çalışacak durumda birebir üretebilirim" dedi.



HÖ(AY/İD)