Ankara'da 39 kadın ressam, Türk- İngiliz Derneği ile ortaklaşa yürüttükleri proje kapsamında bir araya geldikten sonra, Türkiye'nin önemli konularını gündemde tutup, önlem alınması konusunda sanatsal çalışmalarla toplumu uyarmak için faaliyetlerini sürdürüyor. Yıl içinde 'Kadına Şiddet ve 'Aile İçi Şiddet' temalı sergiler açan kadın ressamlar son olarak 'Çocuk Gelinler' konusunu tuvallerine yansıttı.

"Ülkemizin en önemli sorunlarının başında gelen şiddet konularını tuvallerimize işleyip, insanları duyarlı olmaya çağırıyoruz" diyen ressam Lale Akyol, şunları söyledi:

"Projemizin üçüncü ayağı olan 'Çocuk Gelinler' temalı sergimizi 39 ressamımızın resim çalışmaları ile gözler önüne serdik. Henüz oyun ve eğitim çağında olduğu halde gelenekler, görenekler ve töreler yüzünden gelişimlerini tamamlamadan çocuk yaşta insanlar evlendiriliyor. Bu durumda eğitimlerini yarıda bırakıyorlar, kendileri ve çocukları travmalar yaşayıp, ülkemize faydalı insanlar olamıyorlar. Birleşmiş Milletler UNICEF tarafından 18 yaş altı bireylerin çocuk kabul edilmesi boşuna değildir. Bu durumlara dur demessek gelişmiş ülkeler sınıfında yer almamız söz konusu olamaz."

HER 3 EVLİLİKTEN BİRİ ÇOCUK YAŞTA

Bu konularda farkındalık yaratarak dikkat çekmek üzere sanatsal çalışmalarının devam edeceğinini belirten Akyol, "Çocuklarımız sevgi görmeden, yaşamadan 12 yaşında evlendirilip, 13 yaşında anne oluyorlar. Türkiye'de istatistiklere göre her üç evlilikten biri çocuk yaşta yapılıyor. Çocuklarımız büyümeden önce eş, sonra anne oluyorlar ve çocukluk yıllarını yaşamadan çocukluk ve ergin hayat içnde bocalayıp duruyorlar" dedi.



HÖ(AY/SS)