Tarihçi Cezmi Yurtsever, Kozan İlçesi'ne bağlı Dilekkaya Köyü'ndeki Anavarza Antik Kenti'ne yaptığı ziyarette, Hatun Dilci adlı köylünün evinin bahçesindeki Thetis mozaiğinin yağmur sularının oluşturduğu nemden dolayı patladığını gördüğünü söyledi. Yurtsever, "Mozaikteki tahribatlarla ilgili bilgisine başvurduğum Hatun Dilci 'Mozaiklerin üzerindeki örtü yeterli gelmedi. Yağan yağmur suları havuz içine doldu. Sular çekildiğinde, mozaiklerde kendiliğinden sökülme oldu. Sahip çıkılması için herkese haber verdim' dedi. Anavarza'ya suyun getirildiği efsaneyi anlatan bu eserin korunamaması ve duyarlılık göstermemesi çok acı" diye konuştu.

'BAKANLIK 10 METRELİK ÖRTÜYÜ YAPTIRAMADI'

Yurtsever, Thetis mozaiğinin Anavarza tarihinin en önemli eserleri arasında bulunduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti:

"Tarihi kente su getirilmesi ile ilgili olarak, Kozan ve Yılankale kral oğulları arasında mücadeleyi anlatan efsanenin doğmasına neden olan tarihi Thetis mozaiğindeki şapkalı insan figürü, yağmur sularının mozaik havuzuna dolmasıyla, aşırı nemden dolayı kendiliğinden patlayarak mozaik taşları etrafa dağılmış. M.S. 5'inci yüzyılda yapılan tarihi mozaik önemli ölçüde tahrip olmuş, aynı zamanda Anavarza'ya su getirilmesini anlatan efsane de yok olmuş. Anavarza Antik Kenti'ndeki Thetis mozaiğinin zarar görmesinin nedeni, mozaik havuzunun üzerindeki örtüye 10 metrekare ilave yapılmamış olmasıdır. Kültür Bakanlığı ve ilgili kuruluşların ihmallerinden dolayı böylesi bir tahribat yaşanmıştır."

BAKANLIK VE VALİLİĞE ÇAĞRI

Anavarza'nın, Çukurova'ya hükmeden Romalılar zamanında metropol kent olduğunu ve imparatorların zafer alayları ile gösterişli zafer kapısından giriş yaptığı, aynı anda 10 bin kişinin izlediği tiyatrosu ve 100 bin kişinin spor oyunlarını izlediği tarihi bir kent olduğunu anlatan Cezmi Yurtsever, "Thetis mozaiğindeki tahribatın tespiti ve mümkünse onarımı için Adana Valiliği ve Kültür Bakanlığını acil müdahale etmeye davet ediyorum. Göz göre göre yapılan ihmaller devam ederse Thetis mozaiğinin diğer parçaları da yok olacaktır" dedi.



CK(BY/CK)