Erciyes Üniversitesi Seyrani Zirat Fakültesi öncülüğünde düzenlenen 'Uluslararası 1'inci Bal ve Balarısı Ürünleri Kongresi'ne katılan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Anadolu'da bal üretiminin 3 bin 700 yıl önce de yapıldığını, Türkiye'nin Çin'den sonra dünyada bal üretiminde 2'nci ülke olduğunu belirterek şunları söyledi:

''Günümüzden 3700 yıl önce Anadolu'da arı ve bal var. Hitit kanunlarında, yazılı tabletlerde arıcılıkla ilgili kayıtlar var. Bu belgeler bize Anadolu'da 3700 yıl önce bal üretimi ve aracılık yapıldığını göstermektedir. Türkiye Çin'den sonra dünyanın 2'nci büyük bal üreticisidir. Ülkemizde 56 bin profesyonel arıcı, 5.9 milyon arı kovanı bulunmaktadır. Yılda 83 bin ton bal üretimi yapılmaktadır. Bal veren bitkilerin yüzde 72'sinin ana vatanı, arı ırklarının yüzde 22'sinin gen merkezi de Anadolu'dur. Ülke insanı bal üretimi ve tüketimine alışkındır.''

Ziraat Yüksek Mühendisi Bahri Yılmaz, son günlerde televizyonlarda artan bal reklamlarına değinirken bunun normal olduğunu, balı herkesin tüketmesini istediklerini kaydederek, "Bal denetimi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılıyor. Bu konuda yardım istenirse 56 bin kişiyle destek oluruz. Bal ile ilgili şikayetler 'Alo 174' telefon hattına yapılabilir. Ancak, glikozun bal diye satılmasının önüne geçilmesi lazım" diye konuştu.

Sektörün en önemli sorunlarının başında sahte bal üreticileriyle mücadele geldiğini vurgulayan Yılmaz, bu manada devletin ciddi yaptırımlar getirmesi gerektiğini ifade etti. Bahri Yılmaz, "Almanya, İsviçre ve Avusturya'da standart dışı üretim yapanlar meslekten men ediliyor. Aynı şekilde sahteciye de bu söyleniyor. Türkiye'de de böyle olmalı" dedi. Türkiye'de bal tüketiminin Avrupa Birliği ortalamasının üstünde olduğunu belirten Bahri Yılmaz, ülkemizde kişi başı yılda 1 kilo 100 gram bal tüketildiğini söyledi. AB ortalamasının ise bu miktarın altında kaldığını ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

"Bal tüketimi açısında Türkiye iyi noktalarda. Yine de üretimi arttırarak tüketim ortalamasını 1,5 kiloya çıkartmak için çalışıyoruz. Çünkü bal yiyen insanın hem beyin gelişimi hem sabah enerjisi üst düzeyde oluyor. Baldan aldığı oksidanlar insanı dirençli yapıyor. Bilim adamları balın hastalıklara ve kansere karşı insanı koruduğunu söylüyor." 

İNTERNETTEN BAL ALMAK GÜVENLİ DEĞİL

Bal Paketleyicileri, İhracatcıları ve Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı  İsfendiyar Üzümcü İnternetten bal almanın her zaman güvenli olmayacağını, görerek, bal almanın daha doğru olacağını, ürünün üzerindeki etiketlerin okunması ile tüketicinin bilgilenebileceğini anlattı. Üzümcü, "İnternet satışları gereği gibi denetlenemiyor. Tüketiciler raflardaki balları tercih etsin. Türkiye'de bal normal fiyatlarla satılıyor. Ailelere tavsiyemiz herkes her gün bir kaşık bal yesin'' diye konuştu.



OE,VD(OE/İD)