MEKSA, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ile Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) tarafından Türkiye genelinde başlatılan 'Yerelden Genele Dezavantajlı Gruplar İçin Mesleki Eğitim' projesiyle ilgili Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği'nde (AESOB) basın toplantısı düzenlendi. AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok ve yönetim kurulu üyeleri ile Antalya Çağdaş Romanlar Sosyal Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Ferhat Uçakdağ'ın da katıldığı toplantıda, MEKSA Proje Başkanı Elif Alper Delice proje hakkında bilgi verdi.

HEDEF İSTİHDAM

İlk 3 yılda Türkiye'deki 25 bin kişiyi işgücü piyasasına kazandırmayı hedefledikleri projenin Adana, Ankara, Mersin, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, İstanbul, İzmir ve Antalya başta olmak üzere tüm Türkiye'de hayata geçirileceğini aktaran Elif Alper Delice, proje kapsamında suça bulaşmış çocuklar, şiddet mağduru kadınlar, deprem mağdurları, engelliler gibi işgücüne katılmamış veya İş-Kur'a kayıtlı işsiz 15-55 yaş arası dezavantajlı grupların mesleki eğitim yoluyla istihdamını sağlayacaklarını dile getirdi.

EĞİTİM 15 ŞUBAT'TA BAŞLIYOR

Başvuruları almaya başladıkları toplam 275 kişiden oluşan ilk grupların eğitimlerini 15 Şubat tarihinde başlatacaklarını ve eğitime katılan her kişiye günlük 15 lira ödeme yapacaklarını vurgulayan proje başkanı Delice, saç bakımı ve yapımı, büro yönetimi ve sekreterlik, kat hizmetleri, ahşap montajı, pasta yardımcısı, ev tipi klima sistemleri bakım ve onarımı, servis eleman yardımcısı, aşçı yardımcısı, oyuncak bebek yapımı ve kasiyerlik eğitimleri vereceklerini kaydetti.

ROMAN ATEŞİ

Projenin en dikkat çekici eğitiminin ise Roman vatandaşlara yönelik olacağını belirten Elif Alper Delice, projenin bu aşamasını şöyle anlattı:

"Antalya'da bir Roman derneği var. Bu derneğin 1000 civarında kayıtlı üyesi bulunuyor. Bu proje kapsamında onlara pandomim eğitimi vereceğiz. Romanların isteği üzerine Türkiye'deki Anadolu Ateşi'ne paralel bir 'Roman Ateşi'ni Antalya'dan çıkaralım istedik. Bu Roman Ateşi grubunun içinde dans eden genç kızlar ile enstrüman çalanlar olacak. Projenin bitiminde sahne sanatları eğitimi almalarını sağlayacağız."

ANTALYA'YA ÖZGÜ BİR PROJE

Romanların doğuştan gelen enstrüman çalma ve dans etmeye yönelik yetenekleri olduğunu, hazırlanan projeyle de bunu ortak noktada buluşturmayı hedeflediklerini kaydeden Elif Alper Delice, "Eğitim sonrasında kendi içlerinden girişimci çıkarıp, bu girişimciyi esnaf sicile kaydedip, grupta yer alanların sigortalı çalışmasını sağlayacaklar. Bu sadece Antalya'ya özgü bir proje olacak. Bu projeyi diğer illerden de duyup isteyenler çok fazla. Bu nedenle projeyi Türkiye geneline de yayabiliriz" diye konuştu.

'İSTİHDAMA YÖNELECEĞİZ'

'Yerelden Genele Dezavantajlı Gruplar İçin Mesleki Eğitim' projesinin Antalya ayağı destekleyicilerinden AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok ise proje ile genellikle dul kadınlar, evi terk eden çocuklar gibi 15-55 yaş arası grupların istihdamına yönelik çalışmalar yapılacağını belirtti. Antalya'da 15 binin üzerinde dul kadın yaşadığına dikkati çeken Sevimçok, "Bunlarla ilgili ciddi projelerimiz var. Romanlarla ilgili projemiz ise daha ilginç" dedi.



ÖÖ(HA/CK)