Anadolu'daki Türk ve İslamın ayak izli olarak nitelendirilen ve 8 yılda tamamlanan Selçuklu eseri camiinin yıldırımdan korunması için minaresine bu yıl içinde iki defa paratoner takıldı. Ancak paratonerlerin ikisi de kimliği belirsiz kişilerce çalındı. Olası bir yıldırım çapmasına karşı şu anda korumasız olan Ebul Mahuçehr Camii’ne yeniden paratoner takılacak.

'MİNAREYE ÇIKIŞ YASAKLANSIN'

Araştırmacı Fotoğrafçı Yıldırım Öztürkkan, Ani'de yıldırım düşmesi sonucu tarihi yapıtların büyük ölçüde zarar gördüğünü söyledi. Bakır paratönerin ikinci kez çalınmasının üzücü olduğunu belirten Öztürkkan, camii minaresine çıkışın yasaklanmasını istedi. Öztürkkan, "Çünkü kötü niyetliler önce minareye çıkıp üst ucu, sonra da aşağı inip alt kısmı kesiyorlar. Yaklaşık 30 kilogramlık bakır teli alıp götürüp satıyorlar. Şimdi yıldırım düşse, toprağa akmadığı gibi binaya isabet edecek ve camiyi yıkacak" diye konuştu.

'ANADOLU'DA TÜRK VE İSLAMIN AYAK İZİ'

Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay da, paratonerin alınan tüm önlemlere rağmen iki kez çalındığını kaydederek, şöyle dedi:

"Anadolu’daki ilk Türk camisi 8 yılda tamamlandı. Anadolu’daki Türk’ün ve İslamın ayak izlerini temelini oluşturan bu caminin restorasyonu bakanlığımızın programına alındı. İlk olarak da ayakta kalan minaresi korunmaya çalışıldı. Firmayla görüşmelerimiz sürüyor ve bu paratonerin tekrar yerine takılması bekleniyor."



BA(KS/COŞ)