Türkiye’de bir köyde açılan ilk ve tek uluslararası sanat akademisini olan UKKSA’da, özellikle Akdeniz ve Ege yörelerinde değişik mitolojilerde adı geçen ana tanrıçalar, akademi bahçesinde boy göstermeye başladı. Bugüne kadar düzenlenen sempozyumlara katılan yerli ve yabancı 50 sanatçının birbirinden ilginç 50 mermer heykeli, açık hava müzesindeki yerini aldı.

UKKSA Başkanı Nevzat Metin, Türkiye’nin ilk ana tanrıçalar müzesini oluşturmak amacıyla yola çıktıklarını belirterek, “Yurtiçi ve yurtdışındaki değişik üniversitelerinden heykeltıraşlar burada ana tanrıçalar temalı heykeller yapıyor. Akademi bünyesinde şu ana kadar 10 ayrı sempozyum düzenlendi ve yapılan ana tanrıça heykellerinin sayısı 50’ye ulaştı. Açık hava müzemizi sanatseverlerin ziyaretine açık. Tüm sanatseverleri, eylül ayı sonuna kadar açık olan sergimize bekliyoruz” dedi.

UKKSA’daki 12’nci sempozyuma Finlandiya’dan katılan heykeltıraş Hasan Fuat Sarı, bir grup sanatseverin biraraya gelerek kurdukları Knidos Akademisi’ne hayran kaldığını belirterek, “Türkiye’de bir köyde böyle bir akademinin bulunması beni mutlu etti. Burada 2 bin yıl öncesi ile yarışmaya değil, 2 bin yıl öncesine selam vermeye geldik. Heykel sanatı adına bugün gelinen nokta biz sanatçıları gelecek adına daha da umutlandırıyor” diye konuştu.

Arnavutluk asıllı İtalyan sanatçı Genti Tavancıou da geçmişle bugün arasında köprü kurmanın en güzel yolunun sanat olduğunu belirterek, “Bu köprünün kurulmasında mitoloji, biz sanatçılara büyük katkı sağlıyor. Bu nedenle buradaki sempozyumda bu coğrafyanın bir parçası olan Afrodit’e yeniden hayat veriyorum” dedi.



MÇ(İÖ/AAA)