Hasan ERŞAN/İSTANBUL,   Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü’ne başvuran Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği ana arıların 100 santimetreküp hacimli kaplarda Nisan-Eylül ayları arasında taşınabilmesi için izin aldı.


ANA ARILAR KARGO İLE TAŞININCA ÖLDÜLER

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 5 Nisan 2012 tarihi taşıyan izin belgesiyle otobüs firmalarını uyardı. Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği’nin 23 Mart 2012 tarihini taşıyan müracaatlarında şehirlerarası yolcu taşıması yapan otobüs firmalarının, Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin 40 ıncı maddesi gereğince, ana arıların yolcu otobüsleri ile taşınmasına müsaade etmedikleri, kargo taşıması yapan firmaların da ana arıları zamanında ve canlı olarak taşıyamadıkları, ana arıların ticaretle uğraşan bu şahısların ellerinde ölmeden, şehirlerarası otobüslerle taşınma yapılmasına müsaade edilmesi istemişti.


KARAYOLLARI YÖNETMELİĞİNDE HAYVAN TAŞIMASI VAR

Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin yolcu taşımalarında bagaj başlıklı 40 ıncı maddesinin 1 inci fıkrasının 6 ncı bendinde ise “Özel kafeslerinde kedi, köpek ve kuş gibi evcil hayvanlar bagaj taşımaya mahsus bölümlerde taşınabilir. Taşıtın içinde yolcularla birlikte canlı hayvan taşınamaz. Gerekli hallerde, yolcu alınmaksızın evcil hayvanların taşıtın içinde taşınabileceği özel sefer ve servisler düzenlenebilir.” hükmü yer alıyor.


Türkiye’de ziraat için önemli unsurlardan biri olan ana arılar yaklaşık (9cm x 4cm x 2.5cm) hacim kaplayan ahşap veya plastik ana arı kutularında otobüsün bagaj bölümünde taşınıyor. Bakanlık arı taşıyacak firmaların gerekli donanım ve tedbirleri almak kaydıyla, Nisan-Eylül ayları arasında kargolarına arı alınmasının onayını verdi.


ARI ÜRETİCİLERİ “ZİRAATİN CAN DAMARI ,HİÇ BİR TEHLİKESİ YOK”

Bazı otobüs işletmeleri arının otobüste taşınmasına sıcak bakmazken Türkiye Arıcılar Birliği'ne bağlı İzmir Arıcılar Birliği başkanı Fikri Barkan ise yıllardan beri üreticilerin ve çiftçilerin daha önce  ana arıları  otobüslerde kaçak taşıdığını şimdi kargoların kayıt altına alındığını belirterek “ Çok olumlu bir uygulama oldu.Ana arı zaten insanı sokmaz yanında bulunan besleyici arılarda özel yapılan plastik veya tahta kutularda koruma altındı. Hayvan taşımak seçkin bir iştir. Bu arılar  Türkiye ziraatinin can damarıdır.Ençok Antalya’dan diğer kentlere ana arı sevkıyatı oluyor. Tehlikesi yoktur kutular 9-10 santimlik korumalı kutulardır.” dedi.

HE