Amasya Valliği tarafından Cumhuriyetin 89'ncu yıldönümü nedeniyle verilecek resepsiyon davetiyesinde yer olarak özel bir işletmeye ait pastanenin yazılması dikkat çekti. Geçen yıl Van depremi nedeniyle iptal edilen, önce yıl ise 3 yıldızlı Büyük Amasya Oteli'nde düzenlenen resepsiyonun bu yıl Fatih Sultan Mehmet Camii yanında bulunan ve bir ay önce hizmete giren bir pastanede verilecek olmasına, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Amasya Şubesi ve CHP Amasya İl Başkanlığı tepki gösterildi. Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu'nun pastanede yapılacak olmasına tepki gösteren ADD davete katılmayacaklarını belirtti.

CUMHURİYET BAYRAMINA UYGUN DEĞİL

Davetiyeyi aldığını ve resepsiyon yerini Amasya İl teşkilatını arayarak teyit ettiğini söyleyen CHP Amasya Milletvekili Ramis Topal, seçilen mekanın tarihte önemli bir yeri olan Cumhuriyet bayramına uygun olmadığını belirtti. Milletvekili Topal, "Ayrıca bu pastane yeni açıldığından aynı işi yapan Amasya'daki diğer esnaf açısından da haksız bir rekabet oluşturduğuna inanıyorum. Neden böyle bir mekan seçildi, ne amaçla seçtiler onun hakkında birşey söyleyemeyeceğim. Resepsiyona katılıp katılmayacağıma şu an karar vermedim" dedi.

NEDENİNİ SORACAĞIZ

CHP İl Başkanı Hüseyin Duran ise Cumhuriyet Bayramı resepsiyonun bir pastanede yapılmasının kendilerini üzdüğünü ifade ederek, "Bunun sebebi nedir bilmiyoruz. Ama sayın valimiz de bunun sebebini sanırım bize izah edecektir. Atatürk'ün 12 Haziran 1919 tarihinde silah arkadaşlarıyla birlikte Amasya'ya gelerek 22 Haziran 1919 tarihinde Ulusal egemenliğe dayanan, tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerini oluşturan Amasya Genelgesi'ni deklare ettiği Saraydüzü Kışlası'nda Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu yapılabilirdi. Zaten Cumhuriyet Halk Partisi olarak bunu da sayın valimize soracağız. Şu an için resepsiyona katılıp katılmamakla ilgili alınmış bir kararımız yok. Bunu partimizde değerlendireceğiz" diye konuştu.

RESEPSİYONA KATILMAYACAĞIZ

ADD Amasya Şube Başkanı Metin Kara da resepsiyonun pastanede verilecek olmasına tepki göstererek davete katılmayacaklarını belirtip şöyle konuştu:

"Çünkü seçilen yerin Cumhuriyet Bayramı gibi önemli bir günün resepsiyonunun anlamından uzak olduğu kanısındayız. Aslında burada amaç da belli. Cumhuriyetle edindiğimiz edinimlerimizin yavaş yavaş yok edildiğinin bir göstergesidir. Amasya'da başka yer mi yoktu. İki tane 3 yıldızlı otel var, Orduevi var. Cumhuriyetin doğum belgesinin imzalandığı tarihi Saraydüzü Kışla binası var. Tüm bunlar dururken bir apartmanın altında yeni açılan bir pastanenin salonu bütün bunlardan daha mı güzel ve uygun ki, Cumhuriyet gibi değerli bir güne burayı uygun görüyorlar."

VALİ ÖZ : MEKANIN GENİŞLİĞİ VE HİZMET KALİTESİ NEDENİYLE SEÇTİK

Amasya Valisi Abdil Celil Öz ise eleştiriler üzerine yaptığı açıklamada, Amasya'da daha önce otelde yapılan resepsiyonda mekanın genişliği ve yapılan hizmetin kalitesinden memnun kalmadıklarını söyledi. Bu nedenle bu yıl mekanın genişliği ve hizmet kalitesi nedeniyle yeni hizmete giren bir pastaneyi tercih ettiklerini dile getiren Vali Öz, "Resepsiyon yapılacak yer bir restoran da, düğün salonu da olabilir. İlin imkanlarını gözönünde bulundurmak lazım. 5 yıldızlı bir otel ya da uygun bir mekan olsaydı orayı tercih ederdik. Buradaki tercihte tamamen fiziki mekanın genişliği, sunulan hizmetin kalitesi gözönünde bulunduruldu. Bu sene yeni bir mekan, yeni bir hizmet alanı olunca orayı değerlendirdik. Pastanede, otelde, restoranda, düğün salonunda yapmışız, önemli olan iç mekanda Cumhuriyetin özelliklerine ve niteliğine yakışır gerekli düzenlemenin yapılmış olması" diye konuştu.

BU YIL RESEPSİYONA KATILIMI DAHA GENİŞ TUTTUK

Bu yıl resepsiyona katılımı daha geniş tuttuklarını dile getiren Vali Öz, "Farklı meslek dallarından, öğrencisinden ev hanımlarına kadar çeşitli kesimleri de davet ederek yaklaşık 400 kişilik bir katılım bekliyoruz. Daha anlamına uygun olsun diye. Yeni açılan işletmenin salonu bize daha uygun" diyerek yapılan her faaliyete eleştiri olabileceğini ifade etti.



ST(MS/AAA)