Amasra'nın en güzel tarihi eserlerinden olan, Kaleiçi Mahallesi'ni kemer köprü ile adacık üzerinde kurulu bulunan Boztepe Mahallesi'ne bağlayan, iki mahalleye yayılan Amasra Kalesi'nin duvarları ve burçlarındaki çatlaklar dikkat çekiyor. Roma döneminde yapılan kalenin Boztepe Mahallesi kesiminde kalan yaklaşık 50 metre uzunluğunda ve 17 metre yüksekliğindeki burçlarında ve duvarlarındaki çatlaklar 40 santime ulaştı. Kalede yaklaşık 15 yıl önce restorasyon çalışması yapılırken, duvarların yıkılmasından endişe duyuluyor.

Amasra Belediye Başkanı Emin Timur, kalenin 2 mahalleyi içinde barındırması nedeniyle Anadolu'da bulunan önemli kalelerden biri olduğunu belirtti. Timur, "Amasra Kalesi arkeolojik açıdan çok önemli eserler barındırıyor. Roma, Bizans ve Osmanlı döneminden günümüze kadar gelmiş, zaman zaman tadilatlar görmüştür. Ancak çok uzun zamandan bu yana bir bakım ya da tadilat yapılmadı. Kalemiz zamana ve hava olaylarına yenik düşmeye başladı. Dolayısıyla Anadolu'nun önemli bir eseri olan kalenin bir an önce restorasyonunun yapılması gerekir. Zaman içinde bu çatlaklar ve yıkılmalar artmaya başladı" dedi.

AĞAÇLAR VE ÇALILAR DUVARLARA ZARAR VERİYOR

Timur, Amasra Kalesi'nin onarımı için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvurduklarını ifade etti. Timur, "Tabii sadece Amasra Kalesi doğa olaylarından dolayı yıkılmıyor, içindeki ağaçlar ve çalılıklar da kale duvarlarını birbirinden ayırıyor. Bakanlıktan en kısa sürede yapacaklarını belirttiler. Geçtiğimiz dönemlerde kalenin bakım ve onarımı için belediyenin yapması gerektiğini belirtmişlerdi. Ancak bizde bununla ilgili ne uzman, ne de maddi imkan olmadığından dolayı bunu yapmamız mümkün değil. Tabii burada Amasra Müzesi'ne de önemli görevler düşüyor. Müze görevlilerinin bu konuda duyarlı olması gerekmekte, fakat şu ana kadar müzemizden öyle bir duyarlılık göremedik" diye konuştu.

Amasra'da yaşayan Nazmi Boncukçu, kalenin burçlarında 1 yıl önce çatlaklar oluştuğunu belirtti. Boncukçu, "Çatlaklar şimdi çok genişledi. Yakın bir zamanda kale burçlarının yıkılacağını tahmin ediyoruz. Biz kalede oluşan çatlakları gördükten sonra valiliğe başvurduk. Valilikten bize kalenin onarım işinin 2013 yılı yatırım programına alınacağını söylendi. Kalenin bakım ve onarımının yapılmasını istiyoruz" dedi.



AA(MÇ/BT)